Jag rekommenderar Din Studio Vi är uppfödare av rasen Petit Basset Griffon Vendéen. SUJCH Kärråsens Cettie uppe till höger är en vacker tik och nära det ideala för mej  vad gäller  hårlag, typ, benstomme och vinklar.

Aktuella händelser kopplat till Kärråsens Kennel

 Denna sida läses med fördel nerifrån om den verkar intressant historiskt, då det senast timade står överst.

Det händer lite då och då att Kärråsenhundar ställs ut under sommarhalvåret. Något om dessa under utställningar (2019).

Ännu en säsong har ni valpköpare gett mig anledning att vara stolt, eller vad sägs om detta vad gäller Kärråsarnas framfart på drevproven den gångna säsongen. kanske den  bästa av alla genom åren. 22 st olika hundar har gått drevprov tillhopa 33 gånger där alla gått till pris. Inte mindre än 18 st har gjort två första pris under provdagen och sju st belönats med D-cert och många 1+2, oslagbart. Sju nya jaktchampions har sett dagens ljus så nu är det totala antalet 72 av rasen Petit från uppfödningen. När det gäller tävlingsverksamheten är den inte mindre imponerande. På Petitmästerskapet deltog Kärråsaren Puskas med den äran. På Basset SM deltog Qrille, Puskas och Leidy (halva startfältet) och belade där platserna 2,3 och 4 i nämnd ordning. I och med detta blev Qrille och Puskas två av Bassetklubbens  3 representanter till Småhunds SM där Puskas placerade sig som 2:a och Qrille som 5:a  i det 12 hundar starka fältet. Bassetlaget där även Mörka Skogs Sally Caspersson ingick (individuell etta) vann lagtävlingen överlägset. På bästa drevprovs-hundslistan Petit finns Puskas med som 3:a med 156 pe och Qrille som nr 9 med 150 pe där man vann på 157 pe. Alla de 9 första hade D-cert, de tre första hade två. Två JAP, Jaktavelspris är insända, i Guld på Ämmy och i Guld på Äcko där jag förmodligen är unik som den första i klubbens historia med två Gulddiplom hanar, den förre, Äckos far hette SUJCH Rotvältans Cero. Samt till Kennelklubben 1 st Bruksuppfödarpris där det totala antalet nu är 11 st  på Petiterna. Även ett Bruksavelspris, denna gång på Kärråsens Ösa. Totalt har 9 olika Kärråsenhundar erhållit Bruksavelspris genom åren av rasen Petit Basset Griffon Vendeén. Jag roade mig med att undersöka % pristagare av födda valpar från Kenneln och det är 45 %, ingen annan uppfödare är i närheten av detta i rasen. När det gäller % jaktchsmpions av födda valpar är denna 28, ingen annan uppfödare når över 20 %. Som sagts ovan, dessa resultat kan inte nås med mindre än att man har solidariska valpköpare. Tack för att ni fortsatt har bidragit till detta och välvilligt startat era hundar på drevprov och utställning. 

Årets sista provdag och ännu en Kärråsare till start, i detta fallet Kärråsens Olga från Norberg. Klas-Göran Eriksson fick till en start i sista minuten. De fick gå ett tag men så fick hon slag och tog upp rådjur. Det turade på fint till full tid och de kom så nära så de kunde ropa in henne på nära håll. Nästa släpp blev i stort en repris av det förra så dagen slutade med 1+1 på Rå, ett dagsresultat helt i nivå med det normala på den duktiga Olga. Åhoj vilken hund du har Klas-Göran, GRATTIS till den så tar vi "3-an" till hösten.

De roliga dagarna avlöser varann. När jag under dagen 28/1 var ute och dömde en drever ringde telefonen. Rolf Eriksson i Klässbol på "tråden" Han hade just avslutat dagen som utmynnade i två första pris. Kärråsens Qarin hade tagit upp rådjur och det buktade i hörhåll hela tiden tills full tid var uppnåd och han enkel kunde blåsa in henne på avstånd. De släppte igen o efter mycket bra sök nytt upptag på rå och samma väl buktande drev till full tid, följt av lika elegant inblåsning från drevet, suveränt. Detta satt bra Rolf efter den mindre lyckade starten på barfrosten ifjol. Nu fick hon visa vilken rökare till hund du har, Dubbel etta med förmodat ganska höga poäng. Grattis Rolf det gjorde ni bra.  Qarin nedan

27/1 och ett telefonsamtal från Gotland. Bengt Körkander ringde, han hade begått prmiärprovet med Kärråsens Vippa e Habile o Yppa. De hade tur och det gick dom väl ihänder. Upptag och klockrent väl buktand drev på rå till full tid och koppling. Släpp och nytt fin upptag och lika njutbart drev till full tid och koppling, Drevdjuren sågs många gånger, som närmast på 10 meter. Detta med provstart känner jag på mej att Bengt bävat lite för med risken att misslyckas och allt sådant. Men jag har puffat på och sagt, ta det som en jaktdag med sälskap och utan vapen. Och si, det gick ju utmärkt. Vippa jagade, allt frid o fröjd i himmelens höjd. GRATTIS Bengt det gjorde ni bra, påt igen till hösten.

19/1 och även jag var ute i skitvädret, d v säga kallgrader och barfrost och min tik Smilla hade uppenbara problem med upptaget på ett rådjur som blev stört. Hon dolade i bakslag men kom småningom rätt och det blev drev. Men störningen gjorde att det drog spikrakt ut och hon släppte efter 12 min och kom åter i löpan. Sedan gjorde hon ett fint upptag men även detta drog rätt ut och hon bröt 1,4 km bort efter väl 30 min och kom åter i löpan. Jag ville inte utsätta henne för mer tasslitage utan vi tog kväller. Så kan det gå.

19/1. En fågel viskade så jag var tvungen ringa upp ägaren till Kärråsens Rooney, Leif o Lena Thomassen i Gustafs, Dalarna. Där liksom här i Värmland blev det kallgrader under natten och hundarna hade problem med vittringen. För Roony tog det sig uttryck i att han for ikring och väckte och upptaget dröjde, men så fick han upp med ett sjungande upptag och ett utmärkt drev följde till full tid och de kunde koppla honom. Byte av område och nu blev det ett betydligt raskare upptag och åter ett klingande drev till full tid och koppling. Så dagen slutade med 1+1 Rå, ett suveränt premiärresultat Leif. Stort grattis till dej och hustrun, jag vet att Rooney är ert allt.  Rooney nedan.

17/1 och ett samtal nere från Västra Götaland. Kärråsens Watason-DR med ägare David Gustafsson hade på två årsdagen begått premiärprovet på bästa sätt. Han hade efter mycket bra sök fått upp rådjur som turade och gick fint till väl ett första pris och han blev kopplad. Nästa släpp resulterade i ett andra pris på rå där han släppte och kom åter i löpan och blev kopplad. Men tid återstod av provdagen så han blev släppt igen och det stod inte på förrän ett nytt rådjur var på benen. Detta fick han jaga tills tid för ett andra pris var uppnådd då de kom honom såpass nära så de kunde koppla honom. Va kul när premiärprovet blir en fullträff, 1+1 går inte av för hackor, och första inteckningen i jaktchampionatet ett faktum. Gratulerar till detta David, jag vet att du är nöjd med din hund efter vad jag förstått ett dussin fällda rådjur för Watson denna säsong. Watson-DR

Inte utan anledning skrev jag en bra dag 15/1. Fick ett SMS nere från västkusten som gladde mig storligen. Åldermannen Sven-Erik Jansson i Älvängen hade gått ett prov med sin älskade  hund Kärråsens Juna, efter Äcko o Ösa, en tik som tagit lite tid på sig men som numera är av yppersta klass. Det kärnfriska SMSet löd, Hej Juna fick första pris idag......ha de Gött. Jo tacka för dä med sådan info. GRATTIS till detta Sven-Erik och tack för att du startade.    Juna nedan

15/1, en bra dag. Mats Claesson nere från Småland ringde och omtalade att han gått sitt andra prov med Kärråsens Vinnie Jones. Men de fick gå flera timmar innan de fick slag och Vinnie tog upp rådjuur. Ett utmärkt drev till full tid följde och Vinnie var så i gasen så han nästan inte ville bli kopplad, men det blev han utan problem, men vidare ville han. GRATTIS  Mats, så får vi se om du kör på eller han får som du säger mogna ett år till.

12/1 em och Markus Danielsson ringde. Han hade under dagen gått tedje provet med Kärråsens Tina, och det började bra. Tina tog upp rå och jagade full tid med råge och blev kopplad. Men sedan strulade det med ytterligare några upptag där dels främande hundar la sig i och vid ett upptag även främmande människor så de fann för gott att ge sig när de fyra timmarna fullgjorts. Nåväl jaktchampionatet i hamn, det var det viktiga. Gratulerar till detta och din förnämliga hund.

Dagens (10/1) korta  SMS konversation från Anders Rundqvist  på Jäverön, om hans tik Kärråsens My Name Is My. God fortsättning, 1+1 Rå i dag och domaren ordade om D-cert. Men du, suveränt, vilken spik i jaktchampionatet, supergrattis. Tack för en ottrolig hund!!! hon är  fullständigt suverän!!!!!    Återkommer med lite fylligare berättelse.  

I korthet hade de haft två väldigt fina väl buktande drev till full tid då hon hade blåsts in från dreven på över 100 meter. Så grattis än en gång Anders.

My nedan

9/1, ett trevligt samtal från min hembygd och uppväxtplats i sydvästra Värmland av domaren Mikael Tranberg. Sålde för ett par år sedan en tikvalp, Kärråsens Super Stella till Nisse Gruvborg i Stenbyn Töcksfors som gått sitt första prov under dagen. Stella fick upp rådjur som buktade bra men valde att gång på gång gå över vägen till V:a Fågelvik. De tyckte detta var för farligt och kopplade upp henne efter ett antal passager efter tid till ett andra pris. Nytt släpp resulterade också i rådjur där de lät henne hålla på  så det räckte överst nog för att lägga ihop med det första drevet till ett första pris. Grattis Nisse till premiärettan, du har en ytterst välfungerand hund.

Super Stella med C K på utställning

Nisse o Stella vid provdagens slut

6/1 2020 och Inge Larsson i Västerås ringde. Han hade under dagen gått sitt tredje drevprov med Kärråsens My Name Is Mona, en fullpantad jakthund. Hon hade fått upp rådjur på "fel" sida på en väg men rådjuret var "snällt" och turade på, så att vid passagen av vägen för tredje gången efter 70 minuter blåste han in henne på över 100 meter. Släpp två resulterade i upptag på hare som Inge inte var så särdeles intresserad av men hon hade ju sin etta och domare tyckte, låt henne hållas. Och det fick hon göra tills tid för ett andra pris då Inge tyckte att det räckte och blåste in henne. Måhända kom hon lös en stund till för att fylla losstiden som inte resulterade i upptag, och skit detsamma, jaktchampionatet var ju bärgat med råge. Gratulerar med dagen och championatet Inge, där har du en hund som duger alla dar i veckan.

27/12, en bra dag. Camilla Sundström, sambo med vår jaktledare och jaktkompis har under hösten haft tillgång till och jagat med min tik Kärråsens Kenzie. En tik som när jag var i form före höftoperationen startade vid två tillfällen och tog första priser på räv och var i det läget i princip rådjursren. Hösten har givit vid handen att rådjursintresset har återkommit och för en dryg vecka sedan gjorde hon ett riktigt bra rådjursdrev så det fanns förhoppning om bra prestationer vid dagens prov på både räv och rådjur. Men de fick röra på sig i två och en halv timme innan hon fick slag och tog upp som visade sig efter 30 minuter vara rå. Då låg hon 30 sekunder efter och det buktade alldeles fantastiskt, peilen var som ett spindelnät enl domaren. Dock  fick hon en tappt som hon löste och det gick igen till full tid med råge då Camilla var med och kunde koppla henne på en mindre tappt och dagen var till ända. Tack Camilla för att du nött på med Kenzie, jag är så nöjd med min elfte egnägda jaktchampion av denna ras.  Kenzie nedan

18/12 Nu ska ni få se en snygging nedan, och jaga kan han också den gode Kärråsens Vinnie Jones e Rainstone Habile och Kärråsens Yppa. Mats Claesson nere från Småland ringde i kväll och omtalade att han begått premiärprovet med Vinnie Jones. Han hade fått upp rådjur efter att de gått länge och han jagade till ett tredje pris, bröt och kom åter i löpan. Efter att de gått ett tag fick han ånyo upp rådjur som buktade och rullade på till full tid då han tog honom på löpan och provdagen var till ända med 3:a + 1.a Rå, ett helt ok premiärresultat på unge Vinnie Jones. Grattis  till premiär ettan och kör på Mats.

14/12 och Markus Danielsson i Torsby kom hit till Hagfors med Kärråsens Tina för att gå ett prov för Roger Modén. De fick knepigt nog gå nästan två timmar innan hon fick slag och tog upp rå. Efter en stund blev det en vägpasage som gick bra följt av ett väl buktande drev som drog ut på slutet till full tid då hon släppte och kom åter i löpan och blev kopplad. Släpp två resulterade i slag nästan omgående av rå följt av upptag och drev. Detta buktade till en början men drog sedan ut och efter tid för ett andra pris, två km får upptaget släppte hon begåvat och kom snabbt, genande i löporna tillbaka till upptaget och dagen var till ända. Uppenbart en tik med utomordentlig funktion, GRATTIS till denna förnämliga jakthund Markus.  

12/12 Kvällens samtal från Åke Niklasson i Älvängen var upplyftande. Han hade gått det tredje provet med Kärråsens Roberto. Provet gick i trakterna av det platta Nossebro och det stod vatten över allt. Flera upptag på rå ändae med att Roberto kom åter efter kortare drev och de kom underfund med att han inte ville gå över de vattenfylda krondikena. Så de hittade ställe där han tog sig över med påföljande drev och som Åke trodde till ett andra pris. Efter traktbyte blev det upptag på dovhjort som han malde på med till ett första pris där han blåstes in på återvägen och dagen var till ända med tre mil på peilen. Så preliminärt 2:a Rå och 1:a Hjort och ännu en jaktchampion från Kärråsen har sett dagens ljus. Dock ska han övervara en utställning till dessförinnan. Stort Grattis Åke till din andra Kärråsenchampion. Tack för att du fullföljt.

12/12, så fick jag ett knapphändigt mail från Sockholm där Anders Wedar omtalar att han gjort sin första start med tiken Kärråsens Qaisa. Det ändade i ett andra pris i premiärstarten med 37 ep, så snacka om egenskaper men skulle hållt i lite bättre, Men gott så,det är inte alltid det går som på räls. Grattis till en välfungerande hund Anders.

Kvällens samtal kom från Per Arne Pikner Borensberg. Han hade tävlat igen med Puskas, denna gång i klubbkampen i avdelning Östs tre län, Östergötland. Kalmar och Jönköping. Det var segt, fick söka i över två timmar innan upptag men seda gick det som på räls tills han blåste in Puskas på lång avstånd och han tystnade och vände mot dom. Över vägen kom ett rå och i löpan därefter kom Puska tyst, vek av och kom till husse. Sanslöst begåvat. Släpp två resulterade också i ett första pris på rå så D-certet sitter nog löst. I klubbkampen blev Puskas 2:a. Gratulerar till denna enastånde tävlingshund / jakthund.

4/12. En ny jaktchampion har sett dagens ljus, Kärråsens Raska Dixie. Eftermiddagens telefonsamtal från Lucas Kikeus var upplyftande. De hade gjort sitt tredje prov nere i Västra Götaland med lite småstrul. Dixie hade fått upp och drevet gick bra men efter tid för ett andra pris bar det ut i ett surområde där hon fick tappt. Hon letade en kvart men gav till slut upp och återkom i löpan. I släpp två blev det ånyo rådjur där en bäck eller krondike stod ivägen, men hon krånglade sig över och drevet gick igen. I anslutning till full tid tog rådjuret samma väg tillbaka och de kunde koppl henne där. Så 2:a + 1:a Rå, inte illa och championatet i hamn. Grattis till detta Lucas och sug på karamellen.

Nyss hemkommen som lagledare för bassetlaget vid småhunds S M kan jag inte annat än imponeras av våra Petiter, och den jaktliga utveckling de genomgått genom åren för att nu slå till och vinna ganska komfortabelt nere i Ydre för andra gången. Senast det begav sig var 2009 då Kärråsenhundarna Kezo och Isak ingick i det vinnande laget tillsammans med fauvetiken Åstdalens Dimma. Laget i år bestod av de båda Kärråsenhundarna Puskas, äg Per-Arne Pikner Borensberg och Qrille, äg Martin Sixtensson Dala Järna samt den mycket duktiga Mörka Skogs Sally Caspersson. Hon vann Småhunds S M på 1+1 rå och 39 ep o D-cert med Puskas på andra plats med 1+1 Rå 37 ep och D-cert och Qrille som nr 5 med 3:a räv, i gryt, 3:a hare och 1:a Rå i det 12 hundar starka startfältet, Oerhört imponerande av Bassetlaget, enbart bestående av Petiter. Grattis alla tre det gjorde ni bra.

Lite bilder från S M et.

Bassetlaget

 

 Pallen

 

Gotlänningar kan man lita på och Lars-Inge Ahlstöm i synnerhet. Han Sms ade att han gick prov nr 3 i onsdags den 20/11 och Walter han klämde två ettor igen.Tre starter, sex första pris och rimligen färdig jaktchampion. Kan bara buga och bocka och imponers av Walter och Lars-Inge. GRATTIS båda.

Husse och Walter med premiärbocken för densamme

Under S M dagens eftermiddag fick jag ett Sms från Gotland. Lars Inge Ahlstöms hane Kärråsens Walter hade gått ännu ett prov och med samma resultat som förra gången. D v säga 1+1 Rå. Vilken hund!!!, Grattis Lars Inge.

Oefterhärmliga Mörka Skogs Sally Caspeersson vann Basset S M med 1+1 Rå och höga pe, 2:a blev Mellans representant Kärråsens Qrille med 3:a rå som går över en älv, Qrille åter, och räknas bort, 1+1 rå  och 3:a Kärråsens Puskas med 1+1 Rå, den tredje Kärråsenhunden Kärråsens Leidy blev fyra med 1:a Rå och höga 36 ep, sedan var marken tom. Grattis till er alla, det kunde nästan inte gå bättre.

Kärråsarna Leidy och Puskas bekantar sig på S M

Så har då alla Bassetklubbsavdelningarna (5 st) haft sin uttagningar och det visar sig att Kärråsens Kennel har tre startande hundar av 5, Nu tillkommer fjolårsvinnaren så det blir 3 av 6 = 50 % helt otroligt, och för andra året i rad dessutom. Sådant här kan givetvis inte ske om man inte har särdeles motiverade och solidariska valpköpare som finner ett nöje i att tävla på högsta nivå med sina jakthundar. Ett särskilt tack till er och lycka till på SM fredagen den 15/11

Efter gårdagskvällens kollegie i avdelning Mellan står det klart att Mellans representant till Basset S M blev Kärråsens Qrille. Han hade ånyo gjort ett kanonprov med dubbeletta (2+1+2) på rå med självmana återgångar och inblåsning från drev och 37 ep och D-cert. Stort GRATTIS så långt Martin Sixtensson i Dala-Järna. Reserv till SM, också med dubbeletta på rå blev Mörka Skogs Isak Göransson.

Niklas Wodstrup ringde, han hade gått ett prov med Jaktchampion Kärråsens Leidy för någon vecka sedan i akt och mening att försöka ta sig till Basset S M. Ohoj vad hon jagade. Hon gnodde ihop först en räv etta och ovan på det en rådjursetta och skötte sig även v gäller samarbete och lydnad. Så det visade sig efter kollegiet att ytterligare en Kärråsare är klar för S M i Lenhovda avdelning Syd. Ja vad säger man om detta? Leidy var ju den exemplariska ungtiken, inblåsningsbar o med egna återgångar efter fullgoda drev. Idag funkar fortsatt kontakten med husse och därutöver en fullfjädrad jakthund / tävlingshund. Grattis Niklas, Leidy har du tagit väl hand om, och nu S M, storstilat, lycka till.

Kärråsens Gnejs deltog i uttagningstävlingen Drevstjärnan Syd med det utmärkta resultatet 1+1 Rå. Huruvida det blev S M deltagande är oklart i skrivande stund då det pågår en del överklaganden v g arrngemanget. Fortsättning lär följa.

Den sista dagen i oktober gick Kärråsens Roberto sitt andra prov, men det började dåligt. Åke Niklasson i Älvängen startade resan upp mot Dalsland där domaren väntade i god tid. Men i Lilla Edet tog det stopp p g a trafikproblem så där blev han stående över en timme. Väl framme tog det lite tid att få upp men väl igång så gick det till ett första pris med inblåsning från drevet. Eftermiddagssläppet resulterade också i upptag på rå men som oturligt till en del gick utom hörhåll och ändade i ett andra pris. Det visad sig att kollegiet valde att tillerkänna Roberto ytterligare tid ur hörhåll så det räckte till ett nytt första pris. Så 1:a + 1:a blev det slutliga resultat och andra inteckningen i jaktchampionatet, bara att gratulera till detta Åke och satsa på start nr 3.  Roberto i Älvängen

Aven helbrodern Kärråsens Walter på Gotland med ägaren Lars-Inge Ahlström inkom med rapport om första provstarten för en knapp vecka sedan. Det hade gått dom väl i händer och Walter hade presterat två första pris och även där med ok samarbete och lydnad. Det kan nog luta åt ett D-cert även där förstod jag. Det är med viss vånda man överlåter ytterligare en hund till en ägare av en ypperlig Kärråsenhund, i detta fallet Jaktchampion Kärråsens Cato, med på Petitmästerskapet 2015. Men det verkar ha gått vägen. Grattis Lars-Inge..

Igår 4/11 startade även unghunden Kärråsens Willy efter (Kärråsens Äcko u Kärråsens Cettie), född 2018 med sin ägare Bertil Andersson, Tallåsen (i Ljusdalstrakten) för dreverdomaren Brian Lundberg. Och det blev en klang och jubelföreställning vill jag lova. Brian ringde efter första ettan och var alldeles lyrisk och nämde framför allt skallet. Efter andra ettan var han om möjligt ännu mer uppåt efter den lyckade inblåsning från drevet och ett D-certet sitter nog löst. Brian var inne på att skriva en artikel för någon tidning han har kopplingar till, så vi får se vad det kan bli. Grattis gode Bertill till denna förnämliga hund, den har du tagit väl hand om.  Willy i Tallåsen Ljusdal.

Har med flit legat lågt med info under oktober av skälet att inte störa och kanske anses påverka S M uttagningen av hundarna. Men igår 4/11 fick jag besked om att Kärråsens Puskas i avdelning öst blivit uttagen därstädes med som jag förstått det 1+1 Rå och D-cert. Stort grattis till detta Per-Arne och lycka till på SM

2019-2020

====================================================

2018-2019

Skall även detta år försöka mig på en resume över Kärråsarnas framfart på drevproven den nyss avslutade säsongen, kanske den bästa av alla genom åren. Vad sägs om detta?. 21 st olika hundar har gått drevprov tillhopa 29 gånger där inte mindre än 18 st har gjort två första pris under provdagen, oslagbart. Sex nya jaktchampions har sett dagens ljus så nu är det totala antalet 65 från uppfödningen. När det gäller tävlingsverksamheten är den inte mindre imponerande. På Petitmästerskapet deltog Kärråsarna Greisen och Leidy och blev 2.a och 5:a. På Basset SM deltog Glimmra, Greisen och Qrille och belade där platserna 2,3 och 4 i nämnd ordning. I och med detta blev Glimmra och Greisen Bassetklubbens representanter till Småhunds SM där Greisen placerade sig som 2:a i det 12 hundar starka fältet. Tyvärr skar Glimmra upp en tass under provet som avbröts och fick nöja sig med 95 minuters drevtid på Rå och slutade 10:a. På bästa drevprovshunds-listan Petit belade Greisen tredje platsen, Puskas plats 5 och Glimmra plats 8. Två JAP, Jaktavelspris är insända, i Silver på Ämmy och i Guld på Cettie samt till Kennelklubben 2 st Bruksuppfödarpris där det totala antalet nu är 10 st  på Petiterna. Även ett Bruksavelspris, denna gång på Kärråsens Cettie. Totalt har 8 Kärråsenhundar erhållit Bruksavelspris genom åren av rasen Petit Basset Griffon Vendeén. Men utan er valpköpare vore ovanstående fantastiska resultat omöjliga så jag lyfter min jägarhatt och bugar och tackar för att ni fortsatt har bidragit till detta och välvilligt startat era hundar på drevprov och utställning. TACK ALLA.

Årets sista provdags kväll och baske mej ringer det inte igen. Bengt Erik Johansson från Tibro hade i dessa sista skälvande minuter fått till den sedan länge uppbokade provdagen. Det hann bli en hel del snö under mellantiden men Bengt Eriks hund Kärråsens Mr Magic Man är en stark gynnare. Han hade fått upp rå som efter hand drog ut en del och de fick gå efter, men det gick dom väl i händer efter rejält full tid och han kunde enkelt ropa in honom. Efter lite rast fick Magic komma lös igen och fick denna gången harslag som han reste och jagade en repa, oklart om han gick till pris och provdagen avslutades därmed. Men vad då, första pris på rå det duger gott. GRATTIS Bengt Erik.

Em 31/1, årets sista drevprovsdag och Magnus Gustavsson ringer. Han hade gått ett prov med Kärråsens Cilla nere på näset i ganska mycket snö så det blev jobbigt för henne. Men trots detta hade hon gnott ihop en etta med råge under dagen och han var nu på väg hem. Cilla ligger ju i den utomordentliga C-kullen e Marskärs Petit Conrad o undan Käråsens Offelia där hon nu är den fjärde som erövrar sitt jaktchampionat. Hon har ju varit fullgod jakthund under hela  sin levnad men den gode Magnus har inte gjort sig någon brådska med meriteringen. Men nu är hon jaktchampion, stort GRATTIS till detta Magnus.

Så blev det kvällen den 24/1 och ett samtal till Anders Rundkvist på Jäverön som jag viste hade gjort sitt andra drevprov med sin Kärråsens My Name Is My, och hon går inte av för hackor. Hon hade fått upp rå som buktade fantastiskt och de såg det fyra gånger under drevet och Anders kunde ropa in henne efter full tid. I släpp två nytt upptag på rå som de också såg under drevet ,och väl buktande drev igen till full tid då han ånyo kunde kalla in henne. En provdag då allt gick som på räls, det händer inte så ofta men så mycke roligare när det händer. 1+1 rå, stort Grattis till detta Anders.

24/1 och upprepad SMS konversation med Melker Claesson 17 år, (han var 14 när han fick hand om valpen som han sparat ihop pengar till) nere i Småland gav vid handen att hans Kärråsens Ronaldo i morgonsläppet jagat väl full tid på rå och fixat ett första pris. Senare i ett nytt SMS framgick att han ånyo fått upp rå och lätt jagat till ett nytt första pris. Hå håj vilken jakthund du har Melker 1+1 rå och stort GRATTIS till premiärprestationen.

Så kom ett efterlänktat telefonsamtal 17/1, från Marie Berglind med Kärråsens Pia. Men det blev inget lätt prov med hänsyn taget till gårdagens ösregn och sedan påfrysning under natten och -4 grader på morgonen med blåsväder. Men Pia hon gnodde på och hade fyra upptag under dagen varav två gick till 2:a pris, det ena på hare och det andra på rådjur. Så dagens resultat blev en etta kombi och därmed är jaktchampionatet i hamn för den goda Pia på mindre än 14 dagar. Bra jobat Marie och stort GRATTIS till Jaktchampionatet och en klart brukbar hund.

4/1 och Åke Niklasson ringer, han med Jaktchampion Kärråsens Elis. Han var hit till Kärråsen för något år sedan och hämtade ännu en Kärråsare, Roberto. Nu hade han begått premiärprovet med Roberto och det blev ett prov i dur. Han hade fått upp rådjur och det turade på i fina bukter till fulltid och han kopplade honom ute på en åker. Ny släpp med upptag på nytt rådjur och efter tid för ett tredje pris så passerade rådjuret så nära så Roberto fick vindvittring av Åke och kom till honom och blev kopplad. Men tid återstod av provdagen så de tog en sväng till med Roberto och det ändade i ett nytt upptag på rå. Detta buktade snällt till full tid då Åke enkelt kunde koppla honom. Vilket premiärprov, 1+3+1 Rå, det duger det Åke. Grattis till detta, nu ser vi fram mot nästa säsong.

Roberto vid ett besök på Kärråsen sensommaren 2018

11/1 så ringer Marie Berglind igen och berättar glädjestrålande att hon ånyo startat Pia och att det gått vägen. Pia hade fått upp rådjur och det hade buktat fint tills djuret for över en å med en större bilväg omedelbart på bortsidan. Bra och turligt så gick inte Pia i utan bröt vid ån och tog löpan tillbaka. Dock lite otur då det saknades 10 minuter i ett första pris. I påföljande släpp fick hon ånyo upp rådjur och tilläts jaga i 50 minuter igen då hon hade första priset i hamn. Hon hade under dagen skött sig exemplariskt och domare uttryckte stor belåtenhet med henne och förmodligen ep därefter. Två första pris i hamn Marie, nu tar vi den tredje också.

Så dök det upp ett SMS på kvällen 9/1 från Västerås, Inge Larsson i mobilen, han med Kärråsens My Name Is Mona och hon har jaktlust. Hon hade haft flera upptag på olika djurslag som inte gick till pris där anledningen ej uppgavs. Men så fick hon upp tre rådjur som höll ihop i 90 minuter då han blåste in henne på 120 m, bra gjort på en hund med hennes jaktlust. Domaren hade ondgjort sig lite över att hon väckte för mycket på slag, men hellre det än helt tyst. Det kan t o m vara så att hennes väckning  o mjuka upptag ledde till att de tre djuren höl ihop i 90 min. Nåväl 1:a Rå och en inteckning i championatet. Grattis till detta Inge.

Em 9/1 och Lucas Kickeus ringer, han med Kärråsens Raska Dixie. Prov nr 2 med Dixie och hon fick upp dovhjort och det blev åka av. Buktade fint till en början och över en å varefter det drog ut och de fick gå efter och kunde enkelt koppla efter ett par timmar. Fick gå lös på återvägen och hittade slag och tog upp rådjur. Gick ganska snart över ett vattendrag och då ville hon inte gå efter utan bröt där.Gick i ytterligare ett släpp utan att få slag och de gav sig för dagen. Men en rejäl etta på Hjort blev det. Grattis till detta Lucas.

5/1 2019 o ett telefonsamtal som gladde mig oerhört. Marie Berglind ringde och refererade det senaste om Kärråsens Pia. Pia är sedan tidigare färdig viltspårchampion och möjligen har det blivit lite för mycket av den varan då hon fram tills för någon vecka sedan varit för kort i jakten. Men plötsligt vände det och nu jagar hon som busen. Och hennes första drevprov för någon dag sedan ger syn för sägen. Hon knåpade ihop en etta och en tvåa på premiärprovet och det måste man säga är helt OK. GRATTIS till detta Marie, jag gläds storligen med dig, och kör på.

Vid ett telefonsamtal med Erik Bengtsson i Östergötland förtalte han att han gjort en start på Kärråsens Ojja. Hon hade fått upp rå men av någon anledning släppte hon efter väl 30 minuter och trots att de gick de fyra timmarna fick de inga fler slag och heller inget mer drev. Så kan det bli på drevprov, bara att bryta ihop och komma igen Erik, om inte förr så nästa år.

Det har kommit till min kännedom att Kärråsens New Generation gjort en drevprovsstart någon dag före jul utan att riktigt få till det. Det ändade i ett tredje pris på hare och ett tredjepris på rå så det blir att ta nya tag Lars, han kan absolut bättre har jag förstått. 

Så ser han  ut med Exelent på utställning

I ett God Jul-SMS på julafton omtalade Nils Johansson i Hjo att han i onsdags gick drevprov med Kärråsens Ingo och att detta ändat i en etta på hare som han förstått det. Dock ville han invänta protokoll o kollegiebeslut för att vara riktigt säker, men det får vi tro och då är även den gode Ingo jaktchampion. Grattis i så fal till detta Nils, och god fortsättning med fina mellandagsjakter.

12/12 ringde Rolf Eriksson i Klässbol. Qarin hade gjort sitt andra prov och han upplevde inte att hon var sig riktigt lik, föret var skarpt och kan möjligen ha påverkat henne. Det ena upptaget efter det andra på rådjur följde och de drog ut lite och hon släppte, inte alls likt henne. och efter varje återkommst började hon jobba på harslag som de fick plocka henne av. Så dagen ändade i en trea på rådjur och ännu ett kvitto på att det är levaande varelser vi rör oss med. Inget är givet, bara att komma igen.

11/12, tel från Gotland igen, d v s  Lena Svensk som glädjestrålande meddelade att nu är Kärråsens Tutti Jaktchampion (om kollegiet håller med) I dag klämde hon två första pris igen, 3 starter har gett 6 första pris, gör om det 18 mån gammal. Efter ett fint första pris tog hon ånyo upp rådjur och jagade galant till väl full tid då hon begåvat lade av och kom åter i löpan, suveränt. Nu får det bli skumpa i kväll o sen ska Tutti och jag bara jaga och har roligt framgent. Grattis till jaktchampionatet båda två.

9/12 o telefonen ringer. Markus Danielson med Kärråsens Tina har gjort premiärstarten på drevprov här i avdelning Mellan. Det hade småstrulat lite och de hade bl a fått koppla henne på trafikerad väg. Men hon hade ändock skött sig bra och gnetat ihop ett första pris med inblåsning på drev bl a. Grattis till detta Markus, månde det gav mersmak?

Em 6/12 ett samtal till, denna gång från Gotland. Lena Svensk hade gått ett nytt prov med Kärråsens Tutti, och hon förnekar sig inte. Två utmärkt buktande drev  på rådjur till full tid då hon lätt kunde kopplas. Gratulerar till denna lilla maskin Lena, nu tar vi sista ettan också.

Fm den 6/12 ringer Per-Arne Pikner i avdelning Öst och omtalar att Kärråsens Puskas gjort ett kanonprov på Länskampen i avdelning Öst i början på veckan. Det började med ett utomordentligt väl buktande rådrev till full tid. Andra drevet buktade om möjligt ännu bättre i tid för 2:a pris då det plötsligt drog ut 2 km och de fick gå efter. Men begåvat nog så släppte Puskas och tog genaste vägen genom skog o efter vägar tillbaka till bilen, nära upptaget. I tredje släppet blev det ånyo ett utmärkt buktande drev till full tid då han blåstes in från 400 meter och dagen var till ända. 1+1 och vinnare av Länskampen det smakar det. Grattis till detta Per-Arne, ohoj vilken hund du har.

Em 30/11 och Lena Svensk på Gotland ringde, och hon var i sjunde himlen. Hon hade begått premiärprovet med Kärråsens Tutti 18 månader och som hon jagade. Efter fint upptag på rå ett jublande drev till väl full tid då de enkelt kunde koppla. Så gjorde hon några väckskall på som de trodde på hare och de kopplade och flyttade en bit. Hon fick ånyo rådjursslag och strax ett jublande upptag följt av ett mycket trångt buktande drev med drevdjuret synligt ett otal gånger till väl full tid och koppling. Enligt Lena så är det utmärkande för Tutti hennes fantastiska skall som gör att djuren buktar trångt och att hon inte är ur hörhåll en enda minut under hela provdagen. 1+1 Rå på premiärprovet , det duger gott Lena. Stort grattis till detta och tack för alla superlativer om din kära Tutti.

Åter vid bilen efter väl förättat värv

29/11 och Nils Johansson i Hjo ringde. han hade under gårdagen gått ett prov med Kärråsens Ingo i det super vassa föret med -13 grader när de släppte. Men det bekom inte Ingo nämvärt utan han malde ihop en etta och en tvåa, suveränt under rådande förhållande, och förvisso var han lite ömfotad när de gav sig. Grattis till detta Nils, nu tar vi den sista också.

Utifrån prislistan på Basset SM med Kärråsens Glimmra som 2:a och Kärråsens Greisen som 3:a deltar de som Bassetlagets representanter på Småhunds SM måndag den 26/11.  Kärråsens Greisen blev 2:a och M S Skogs Kyrre Caspersson blev 3:a. Tyvärr fick Glimmra  en skärskada i en framtass förutom det mycket skarpa föret och ett lite för långt första drev på 90 minuter gjorde att hon fick bryta provet i förtid och därmed sänkte de hennes 1:a pris till en tvåa. Därmed blev Bassetlaget tvåa i lagtävlingen. Grattis till Kärråsarna och Kyrre för utomordentligt väl genomförd SM tävling

Em den 12/11 och Lucas Kickeus ringer. Han hade begått premiärprovet på hans ägandes Kärråsens Raska Dixie, och hon är duktig. Hon hade direkt fått upp rådjur som turade och gick fint till full tid. I nästa släpp blev det ett upptag på rådjur i ett större hygge som de kunde följa från åskådaplats med utm drev tills hon bröt vid en bäck efter 48 minuter och kom åter på löpan. I släpp tre blev det ånyo rådjur som hon drev i 25 minuter och släppte då hon uppenbarligen blivit lite mör vid 13-tiden. Men vilken lyckad premiär.....1+2 rå det duger Lucas, GRATTIS

Summa sumarum av månadens S M uttagningar runt om i landet blev att av sex startande hundar inbegripet fjolårsvinnaren Smebäckens Valdemar efter Kärråsens Äcko är tre st Kärråsenhundar uttagna, Kärråsens Glimmra, Kärråsens Greisen och unghunden Kärråsen Qrille. Ja vad säger man om detta? kanske det gamla beprövade.....................där jakten finns där syns den..............Tävlingen på fredag  9/11 kan följas på SBaKs och avd Mellans hemsida.

Kärråsarna vann inte SM men de blev 2,3, och 4.i följande ordning. Glimmra 2:a, Greisen 3:a och Qrille 4:a, alla med dubbelettor, vad mer kan man begära. Stort grattis till er alla.

Det har startat en hel rad Kärråsenhundar runt om i landet under senare tid (oktober), men för att inte störa uttagnings processen till Basset SM väljer jag att redovisa dessa först sedan uttagningarna är klara i respektive La. Hittills är en Kärråsare klar för SM deltagande, Kärråsens Glimmra se nedan. Vid gårdagskvällens kollegie i avdelning Mellan blev Kärråsare nr två klar för Basset SM. Kärråsens Qrille malde ihop 1+1 Rå 37 ep o D-cert den 25/10 och blev därmed uttagningsperiodens bästa hund i avd Mellan, och som grädde på moset blev han därmed också svensk jaktchampion.

Den 31/10 gick Kärråsens Greisen ett prov i avdelning Öst med resultatet 1+1 rå 37 ep vilket resulterade i avd Östs överlägset bästa resultat och en S M-plats.

Samma resultat fastän på Hjort gjorde brodern Kärråsens Pele  den 31/10 i avdelning Mellan

Den 26/10 startade Kärråsens Puskas i avd Öst och presterade även han 1+1 rå.

Den 26/11 startade Kärråsens Leidy i avd Väst på en livsfarlig mark men presterade ändock 1+1 rå under provdagaen. Bl a lyckades Niklas Wodstrup koppla henne ute i trafiken på motorvägen mellan Borås och Göteborg. Hon överlevde med en meter till godo.

Den 23/10 startade Kärråsens Gnejs i drevstjärnan Syd med 1+1 rå

Det har gått någon dag, vi skriver 21/10 och telefonen ringer, Martin Sixtensson med Kärråsens Qrille på "tråden". Han hade gått prov med Qrille under dagen och han fick strax upp rådjur. Efter väl en timmes drev bröt han förtjänstfullt och kom åter i löpan. Nästa släpp gav upptag på räv vilken höll sig ovan jord i väl 30 minuter och Qrille kom åter. Släpp tre resulterade inte i något upptag varför provet avslutades. Men försa pris på rå och inteckning i championatet blev det. Grattis till detta Martin.     Så ser han ut.

 

Så är då drevprovssäsongen 2018-19 igång och först ut av Kärråsenhundarna blev Glimmra uppe i Jämtland. Då jag inte ville störa uttagningsprocessen till Bassset SM var jag lagom difus i min tidigare resultatredovisning. Men efter dagens telefonsamtal från Krokom kan meddelas att hon utsetts till Nord Östras representant till Basset SM med resultatet 1+1 Rå och D-cert och blev där utöver årets första jaktchampion av Kärråsenhundarna. Grattis till detta Jimmy Öhnstedt och lycka till på SM.  Glimra på bordet

 

2018 - 2019

==================================================================

2017-2018

Brukar sammanfatta drevprovssäsongen efter dess slut och det är med stolthet jag gör det även detta år. Inte mindre än 19 olika hundar kom till start och genomförde totalt 30 st prov med utomordentliga resultat som kan ses under fliken drevprov ute till höger. Inte mindre än 6 nya jaktchampions tillkom så nu är de totalt ett 60-tal. På tävlingssidan är det lysande med halvkärråsaren Jch Smebäckens Valdemar, e Äcko som vinnare av Basset SM. Tvåa  blev Jch Kärråsens Greisen och femma Jch Kärråsens Gneis där det strulade och peilen lade av. På listan över årets drevpeovspetit var åter Valdemar i topp tätt följd av Greisen och som trea Jch Kärråsens Leidy samt som nr 10 Jch Kärråsens Puskas, nästan halva listan är Kärråsare!!!. Till detta kan läggas att Kärråsens Zenta som första Petit i Norden erövrat titlarna Nordisk utställningschampion och Nordisk jaktchampion. På uppfödningssidan kan nämnas att kenneln sänt in sitt fjärde!  jaktuppfödarpris i Guld, förmodligen det första någonsin. Jag är stum av beundran över våra valpköpare där många av er bidragit till dessa fantastiska resultat. Än en gång STORT TACK.

30/1, årets näst sista provdag och telefonen ringer. Mattias Johansson Kumla i "luren". Han hade gått prov nr tre med Kärråsens Pelé, och han är duktig. Han hade fått upp hjort och det buktade fint länge, men så drog det ut och in på grannmarken och stopp vid en väg där hunden blev kvar. Så de fick ta bilen och åka dit och det visade  sig att grannjägarna hade skjutit hjorten och Pelé var kvar, kavat  och lättkopplad. Men det kvittade för han hade full tid redan när det drog ut. I nästa släpp ånyo upptag på hjort och turade fint till rejält full tid då de enkelt kunde koppla honom och provdagen var till ända. Det var en värdig avslutninng på säsongen för Pelé, 1+1 hjort och jaktchampionatet bärgat. GRATTIS Mattias, den hunden duger alla dar i veckan.

25/1 och Henry Jonsson från Småland ringde. Han hade varit ute och gjort tredje starten på Kärråsens Fiffi, och hon kan jaga minsann. Fruktansvärt blött i markerna efter all nederbörd på slutet men hon fick strax upp som de trodde hare.. Men efter 20 min var det stopp i blötan och de kopplade. Nytt släpp och upptag på rå med utmärkt drev i 70 minuter då han blåste in henne på 80 meter. Nytt släpp och upptag på rå igen och nu hade hon fått upp ångan ordentligt. Ett välljudande drev i två timmar då de kom i möte med drevet och kopplade  henne på löpan och dagen var tillända. Ohoj, vilken jakthund du har Henry i Fiffi. Gratulerar med hunden, dagen och jaktchampionatet!!!!!!!!!!

21/1. Ett trevligt SMS från södra Värmland. Anders Rundkvist hade begått premiärprovet med Kärråsens My Name Is My, och det gick vägen. De hade fått upp rå och hon hade jagat rejält full tid och de kunde koppla henne. I andra släppet fick de bara fatt i äldre slag de kunde skönja i den djupa snön  men inget upptagi i de till synes viltglesa markerna,  utan de gav sig efter de fyra timmarna. Grattis Anders och friska tag till hösten.

19/1. Nu är jag riktigt uppsluppen. Efter ett återbud fick Stellan Johansson i Sjömaken möjlighet till en tredje start på sin Kärråsens Lord. Han tog upp rådjur och jagade till ett första pris med råge och släppte och kom åter i löpan. Släpp två blev också rådjur och när det hackade lite efter väl 30 minuter så blåste han in honom. Släpp tre gav inget. Vilken funktion de har hundarna efter Åcko o Cettie!. Med systern Leidy jaktchampion, och Lita i Norge som nog närmast kan beskrivas som en jaktmaskin. och Lolita nere i syd Sverige är också ok. Så det är med tillförsikt jag skådar i valplådan där sju helsyskon föddes i förrgår. GRATTIS till Jaktchampionatet Stellan och var rädd om din begåvade jakthund.

18/1, och telefonen ringer. Inge Larson i Västerås på tråden. Han hade gått premiärprovet med sin ägandes Kärråsens My Name Is Mona. Hon fick upp hjort och det gick bra tills det gick in i ett för Inge välkänt nyröjt område där hon körde fast i bråten efter ett 3:de pris. Sedan tog hon upp en räv som inte ville vara med och dansa särskilt länge. Släpp tre resulterade i rådjur som hon jagade bländande i den 20 cm djupa snön till rejält full tid då han kunde blåsa in henne på 80 meter. Lite av en struldag men kanonprestation av Mona som knep 1+ 3, det duger Inge. Grattis till detta och nya tag nästa säsong.

17/1 och ett trevligt telefonsamtal. Stellan Johansson i Sjömarken ringde och redogjorde för dagens drevprov på Kärråsens Lord e Äcko o Cettie. Han fick fick upp rå som så småningom drog ut och han släppte efter 50 minuter och kom åter i löpan. I andra släppet fick han ånyo upp rå som buktade trångt inom hörhåll i 70 minuter i den 15 cm djupa snön med upplega då det fick räcka och de kopplade honom. 1+2 rå, förnämligt. Grattis till detta Stellan, vilken hund du har, nu är championatet inte långt borta.

5/1. Och ett trevligt samtal från Norberg. Klas-Göran Eriksson ringde och berättade om dagens provstart med Kärråsens Olga, e Äcko och Cessan, en fantastik hund som han öst mycket beröm över. Nu fick hon gå i en dm nysnö ovanpå annan snö och temperatur nära 0. Sämsta tänkbara med behårade ben. De valde utskogen med ännu mer snö p g a trafikfara. Men hon fick upp rå och jagade förnämligt och hade de turen att komma i möte med drevet och fick se henne. Då var benen decimetertjocka och vikten den dubbla. Han gjord ren henne och så gick det igen till rejält full tid då hon kom sakta åter. Efter ny snörensning gick hon lös och fick vind av rådjur och tog upp igen. De lät henne jaga i 20 minuter då de avbröt  drevet i det ömöjliga provvädret. Domaren var imponerad av Olga för att inte tala om Klas-Göran hur nöjd han är med Olga. Grattis till premiärettan säger uppfödaren.

3/1-18. Eftermiddagens samtal gjorde mig glad. Niklas Wodstrup hade gått prov med Kärråsens Leidy, och som hon jagade. De hade fått upp rådjur som hon lite mysko släppteefter väl 30 min och kom åter i löpan och visade själman återgång. Nytt släpp och upptag på rå till full tid då hon ropades in. Släpp tre resulterade i ytterligare ett upptag på rå och ett synnerligen väl buktande drev till full tid och koppling och provet slut. De såg rådjuret fem gånger vid pasagen av en belagd inte allt för trafikerad väg. Därmed är Leidy Svensk Jaktchampion och jag gläds verklige med dej Niklas. Stort GRATTIS.

Så ser hon ut Leidy

27/12. Eftermiddagens samtal var upplyftande. Magnus Gustafsson hade gått prov med Kärråsens Cilla, och hon kan jaga! Hon hade fått upp rådjur som inte ville bukta nämvärt utan de fick knata efter och komma närmare inför koppling. I släpp två blev det ånyo rådjur som inte heller detta var buktvilligt och närmade sig Arvikavägen så de fick ta bilen fatt för att rädda upp situationen. Så när hon skulle  över vägen så tog de henne där då hon hade full tid. 1+1 Rå är ju helt OK, så GRATTIS till detta Magnus, nu är championatet nära!

17/12 och Jimmy Öhnstedt gjorde en start på sin ägandes Kärråsens Glimmra uppe i Jämtland. Men det blev inte som han täkt sig, efter väl 30 minuter la hon plötsligt av utan synbar anledning  och kom åter med kontaktskall. De gjorde ett släpp till och hon fick upp men vände redan efter 6-7 minuter så de avslutade dagen. Ja hundar är inga maskiner.  De kan vara påverkade av något utan att det märks förrän de ska prestera, och då är det givetvis försent. Det är bara att bryta ihop, kolla upp henne, och komma igen Jimmy.

16/12 och ett samtal från Dala-Järna. Martin Sixtensson hade begått premiärprovet med unghunden Kärråsens Qrille. Efter mycket bra sök och upptagsarbete drev på fem djur som höll ihop till rejält full tid då han kopplades. I nästa släpp hade söket mattats märkbart men han fick även nu upp en grupp rådjur som han ånyo jagade tapptfritt till full tid med råge då han inropades på närhåll. 1+1, det duger det Martin, GRTTIS. Smid nu på mens järnet är varmt

14/12 och Kärråsens Pelé gjorde sin andra start borta i Närke i 1 dm blöt nysnö med upplega. Men han fick upp Hjort som efter en halvtimme gick ur hårhåll i upplegan. men de fick kontakt igen och kunde följa drevet till rejält full tid då han fick en tappt och de kunde kalla in honom. De gick sedan den stipulerade losstiden på fyra timmar utan att få ytterligare spår. Men gott så, ettan i hamn med en inte allt för tagen hund. Grattis till detta Mattias.

12/12. I det sedan flera dagar förvarnade ovädret på östkusten startade Kärråsen Oni ute på Ljusterö i regn och snöglopp och ett rysligt blåsväder. Hon fick upp rådjur men gav sig efter väl 30 minuter i det ogästvänliga vädret och återkom med uppenbara tecken på otrivsel. I ytterligare ett släpp tog hon upp men gav sig efter ett kortare drev och de avslutade provet då även domarlaget var genomblöta.

Fick ett SMS 6/12 från Per-Arne Pikner. Han hade gjort tredje starten på Kärråsens Puskas..........och det är en jakthund. Det slutade med två första pris igen och därmed så är jaktchampionatet i hamn, 21 mån gammal. Grattis.  

Den 4/12 och ett trevligt samtal från Klässbol här i Värmland. Rolf Eriksson hade startat sin ungtik Kärråsens Qarin, e Kärråsens David och Ösa. Qarin ut på sök som vanligt och tog upp men drevet upphörde tvärt efter 20 min och hon kom åter. De misstänkte det lite skarpa föret så de bytte strategi och flyttade upp i höjdlägena trots mera snö. Där tog Qarin upp rå som buktade fint och efter väl 70 min så paserade hon över ett hygge och i en glappa i skallgivningen fick hon en signal varvid hon bröt direkt och kom till domarlaget, lysande. Ner på lägre nivåer igen och nytt släpp. Söket fortsatt ok men i makligare takt och hon kände nog av det lite skarpa föret så de gav sig efter de fyra timmarna med premiärettan i hamn. Grattis till den Rolf.

18/11 och Niklas Wodstrup ringde efter dagens drevprov. Han har verkligen en tik av yppersta klass, Kärråsens Leidy (e Äcko o Cettie). Men det började illa . När Leidy tog upp 300 m bort låg peilhalsbandet 40 meter från honom, tablå. Han hade slarvat vid påsättningen. Och givetvis gick hon ur hörhåll direkt. De knatade efter men fick ingen kontakt, eländes, men Niklas känner sin tik så de gick tillbaka till släpplatsen och fikade och efter 70 min satt hon vid fötterna. Nytt släpp och granndiost sök och upptag med drev till full tid då hon blåstes in från drevet på 150 m. Fika o nytt släpp. Efter utmärkt upptagsarbete nytt drev klockrent i väl 60 minuter då han ånyo blåstes in henne och provdagen var tillända. Vilken funktion!!!! så vill vi ha våra Petiter. Grattis till detta kanonprov Niklas, smid nu vidare medans järnet är varmt.

13/11. Så ringde Per-Arne Pikner och nu hade han och Puskas haft flyt. Puskas tog upp efter 10 minuter varpå följde ett utmärkt drev i 50 min då det bar över stora plöjor och han blev efter. det slutade vid en sjökant efter 70 min. Nytt upptag och trångbuktande drev i 19 min och tvärstopp. Troligen räv i gryt. Nytt upptag 500 m bort, mycket trånbuktande med 100 skall per minut till full tid då han blåser in honom. Grattis till dubbelettan Per-Arne, den hunden går inte av för hackor.

På hemväg från S M ringde mobilen. Mattias Johansson Kumla på tråden. Han hade startat sin Kärråsens Pelé som fick upp rådjur. Drevet turade på till rejält full tid och han kallade in Pelé på 300 m håll. I nästa släpp jagade Pelé okänt en repa och fick småning om tappt som han inte klarade. Troligen hare. Nåväl, första priset i hamn, det är bara att gratulera till en brukbar hund.

Även brodern Kärråsens Puskas har startat med 1:a rå som resultat, Det hade varit lite av en struldag och Puskas hade jagat ihop två tvåor på rå som blev ett första pris.  Ägare är Per-Arne Pikner Borensberg.

Så är Basset SM över som jag övervar i form av domare, och det blev en klang och jubelföreställning. Smebääckens Valdemar (e Äcko vann före Kärråsens Greisen, båda med drevtider till två förstapris med råge. Poängmässigt vann Valdemar med 223 pe mot Greisens 220,5, de överlägset bästa rsultaten, så nu blir det Småhunds SMresa för båda om någon vecka. För Kärråsens Gnejs blev det en struldag och slutade femma. han hade fått upp rå och drevet drog ut och i den vevan slutade peilen att fungera så han avbröt provet för att få fatt i hunden vilket han så småning om lyckades med fortfarande drivande. Det visade sig att peilen hade stängt av av sig själv på något vis. Detta är det tredje fallet jag känner till där detta sker med Garminpeil av senaste modell, inte bra. Nåväl, stort grattis till Greisen och Göran Nilsson och halv Kärråsaren Valdemar och Jan-Erik Jönsson.

S M 2:a och nöjd Göran Nilsson med vältypade Kärråsens Greisen

Så fick jag ett mail från Norge. Reidar Gullesen hade begått premiärprovet med ungtiken Kärråsens Quarry. Hon hade fått upp rå och drevet drog ut och över flera vägar och hon släppte efter väl 30 minuter och kom  åter. I nästa släpp blev det ånyo rådjur och drrevet buktade fint och nerefter en sjö där hon fick tappt och tog senare därifrån och kom ut där de tidigare haft bilen där hon blev kvar, även detta väl 30 min. Så det blev två tredjepris och lite mysko då han vet att hon kan bättre. Påföljand dag besökte han platsen och det visade sig att mellan sjön och bilplatsen gick ett fårstängsel som Quarry inte tagit sig igenom utan följt upp till f d bilplatsen. Så kan det gå, men Quarry kommer igen.

Och därutöver är Smebäckens Valdemar avelning Mellans representant, och han är efter SUJCH Kärråsens Åcko. Så halva startfältet på Basset SM är Kärråsare.

Och ikväll 6/11 kom en ny upplysning mej till del. Jch Kärråsens Greisen (bror till Gnejs) är utsedd som avdeling Östs representant på  S M efter ett gediget genomfört drevprov med många kvaliteér. Göran Nilsson i Västervik är bara att gratulera och i detta inryma ett spår av beundran för min fantastiska avelstik Yppa. Lycka till båda hanarna ur G-kullen med ägare.

Så fick jag telefon från Christer Johansson avdelning Syd, och han berättade att hans ägandes Jch Kärråsens Gneis var uttagen som Syds representant till Basset SM. Gneis hade gjort en kanonprestation vid Drevstjärnan Syds uttagning vilket räckte till   S M deltagande. Lycka till på fredag den 10:de Christer.

Så ringde Nils Johansson i Hjo. Han hade begått premiärprovet med Kärråsens Ingo, en sju tusan till hund. Han hade först fått upp rå som han jagade klanderfritt till full tid varvid han blåste in honom. Nästa upptag resulteraade i dovhjort och gick lika klockrent till full tid då han ånyo blåste in honom på fullt drev och därmed var provdagen till ända. Vilken premiärstart på karriären. Det kan leda till blodad tand och fler starter. Gratulerar så här långt Nils.                 Så ser han ut den gode Ingo

Så fick jag i dag, 28/10 ett telefonsamtal från Stefan Henriksson Hangö Finland. Han var på Åland omtalade han och som den spjuver han är kunde man ana en ny överraskning, och visst var det så. Han berättade att han under dagen gått drevprov med Nordisk utställningschampion och Svensk och Norsk Jaktchampion Kärråsens Zenta, och ärendet var att bli Finsk jaktchampion. Zenta hon förnekar sig inte, som hon jagade trots att det regnat hela natten. I Finland är det så att inom 20 minuter efter upptag på första drevet måste man bestämma om detta drev skall vara det långa eller korta, och Stefan valde det långa. Så efter väl 100 minuter så kallade han in Zenta. Nästa upptag, även detta på rå fick pågå i 60-70 minuter då han ånyo kallade in henne och provet var till ända. Det slutade med ett Finskt första pris av yppersta klass. Hon presterade totalt 175 minuters drevtid under provdagen och tilldelades för detta 92,32 poäng. (det högsta som tilldelats i Finland är 96,0) Med detta så är Zenta även Nordisk Jaktchampion och därmed den högst meriterade jaktpetiten i Norden genom alla tider, och Zentas tävlingskariär är definitivt över enligt Stefan..............Ja vad säger man om detta? Har sagt det förut, maken till måstyrning har sällan skådats, och när detta möter kunnande, (Stefan) talang och jaktlust (Zenta) kan resultatet bli som ovan. Uppfödaren är full av beundran och tackar dej Stefan och Zenta för alla återkommande glädjestunder ni gett mej.

Zenta, Stefan och domarna på Ålandsprovet

Efter vinsten av prestigefyllda Vega provet i Norge 2014

Vid fullbordandet av Nordiskt utställningschampionat i Ransäter 2015

 Årets drevprovssäsong är igång och första telefonsamtalet kom från Anders Lindström i Gävle. Han hade under dagen, 22/10 gått prov med Kärråsens Jass och det gick vägen. Jass tog upp rådjur och jagade med ljudlig stämma (hördes över en km) i 70 minuter då han blåste in honom från drevet. I nästa släpp fick Jass harslag som han jobbade på länge, pejlen såg ut som ett spindelnät som Anders uttryckte det, men han lyckades inte få upp haren utan de gav sig efter de fyra timmarna. Nåväl Anders gick ur skogen med en nybliven jaktchampion och uppfödaren har bara att gratulera till en utmärkt jakthund.

2017 - 2018

===================================================================

2016 - 2017

Drevprovssäsongen 2016-17 är till ända och en sammanfattning kan vara på sin plats. En provsäsong som saknar motstycke. Inte mindre än 27 stycken olika Kärråsenhundar har startat på drevprov tillhopa 42 gånger med utomordetligt goda resultat.,Inte mindre än 8 st har klarat av de formella drevprovskraven för jaktchampionat. Hittills har vi fött upp c:a 55 jaktchampions av Petit. Under fliken drevprov 16-17 ute till höger finns en uppställning på årets startande hundar. Britt och jag är givetvis djupt imponerade över hundarnas resultat och oerhört tacksamma för att ni hundägare startat på drevprov och utställning och spridit glans över Kärråsenhundarna. Stort tack alla.

Det är inte slut än! Henry Jonsson i Tibro ringde och hade lite funderingar kring våra rutiner i provverksamheten samtidigt som han berättade att han gått ett prov till den 18/1 med Kärråsens Fiffi. De hade fått upp rådjur som han trodde gick till ett 2:a pris. Sedan höll hon på med flera olika harar som hon hade bekymmer med i blötområdena och hade nog vildsvinkänningar också. Så på eftermiddan fick hon ånyo upp rådjur som han trodde ändade i ett andra pris när de gav sig sent på eftermiddan. Så en struldag ändade troligen i ett första pris. Ja det går inte på räls alla dagar, men en hund som står pall hela dagen får oftast till det. Och i Fiffi har du en sådan, Grattis.

31/1 kvällen, och Anders Abrahamsson ringer. Han hade denna sista dag gått prov med Kärråsens Freja, och hon kan jaga. I första släppet fick de upp rå och det var välvilligt och buktade  till en början men drog sedan ut och de förloade henne i en ljudkullis av maskiner, så det blev långpromenad innan de fick kopplat henne efter ett 2:a pris. I andra släppet blev det också upptag på rå och ett väl buktand drev till full tid och de kunde koppla henne. 2:a + 1:a och därmed så har hon de formella meriterna för jaktchampionatet i hamn. Grattis till detta Anders och tack för att du fullföljde.

Och på em 31/1 ringer Magnus Andersson i Älvkarleby och förtäljer att han gjort en start på Kärråsens Ädla Molly, syster till jaktchampionhundarna Äcko, Ämmy, och Ärlig. Hon tog upp hare som hon är duktig på, men denna dag ville det sig inte utan hon tappade småningom bort honom. I nästa släpp fick hon upp rå och nu blev det jakt, och det ordentligt. Väl buktande till en början men drog så småning om ut så de fick gå efter. De kunde i sinom tid koppla henne och så var den provdagen tillända. Grattis Magnus, vilken jakthund du har, och vad trevligt för uppfödaren när en lite äldre hund får dokumentera sin förmåga.

Med anledning av att en domare elev skulle ges möjlighet att fullgöra sin aspiranttjänstgöring anmälde jag Kenzie en gång till, och det blev start årets sista provdag, 31/1. Hon tog upp rå men bröt efter 4 minuter, så man kan nog anse henne rådjursren. Nåväl hon fick rävslag och tog upp med ett fint drev i en stor bukt och vände småningom mot stora vägen och vi gick genskjuta och ta henne där så inte hon skulle bli överkörd. Då hade hon c:a 50 min, en 2:a. Vi lär göra ett släpp till när det är så nära, och baske mej fick hon rävslag och tog upp. Det gjorde en fin bukt och så ner i gryt efter 13 minuter, men vad gör det, när man i detta fall kan lägga ihop drevtid till ett 1:a pris. Så aspiranten fick fullgjord aspiranttjänstgöring och Kenzie en inteckning i championatet, i sanning en lyckad dag.

28/1, och jämt avslutat ett samtal från Stellan Johansson i Sjömarken. Han var uppåt efter dagens drevprovsstart med Kärråsens Lord. Efter bra sök upptag på rå följt av ett väl buktande drev i c:a 70 minuter då han vände och kom åter på löpan varifrån han senare inblåstes. I släpp två blev det ånyo upptag på rå och drev i fina bukter med synligt rådjur och hund strax efter. I detta drev fann Lord för gott att släppa efter 50 minuter och vände åter i löpan. Vilken fantastisk funktion de har hundarna i L-kullen efter Äcko & Cettie, Petiter när de är som allra bäst. GRATIS Stellan, den premiärstarten duger.

Och på eftermiddan 27/1 ringde Nicklas Wodstrup. Han hade gått ett förnyat prov med Kärråsens Leidy, och nu gick det bättre. Hon hade tagit upp rådjur men släppte efter ett tredje pris av någon anledning. Så de bytte område och släppte igen och ånyo upptag på rå. Detta gick i fina bukter till jämt över full tid då hon släppte och efter 10 minuter satt hon vid fötterna. De följde henne på peilen och kunde se hur hon konsekvent tog den älsta löpan när hon korsade de många tidigare drevlöporna, superbegåvat, och makalös funktion på den tiken. Grattis Nicklas till 1+3:a och var rädd om henne, Leidy får du roligt med de kommande åren.

27/1, en kanondag, Efter middan ringde Henrik Rosen i Tranås och hade glädjande rapporter. Han hade gått premiär prov  under dagen med Kärråsens Kenzo, och som han jagade. Först tog han upp en hare där det inte var det tryck han vant sig vid när han jagar rådjur, men han gnodde ändock ihop ett första pris. Men i släpp två blev det rådjur och musik i den högre skolan till rejält full tid då han kunde ropa in honom under fullt drev, inte så långt undan. Så 1 hare + 1 rå i premiärstarten, det är inte illa. Kenzo ligger i den första lilla kullen efter Ämmy, den vargdödade, på tre valpar och nu har de alla på kort tid meiterat sig, Kenzo 1 hare+1 rå, Kalle 1 Rå + 2 Rå och Kenzie 1 Räv, 1:a Räv. Så min devis om att där jakten finns där syns den, är inte helt fel. Stort grattis Henrik till din rökare till hund.

23/1. Ännu ett trevligt samtal, från Stefan Carlsson i Herräng, Uppland. Han hade gått prov med sin unga tik Kärråsens Oni (Äcko-Cessan) född hösten 15. Han har öst superlativer över Oni vid tidigare samtal vad gäller sök o upptagningsförmåga, skall m m och nu fick hon till en riktig kanondag den lilla damen. Första drevet till väl full tid var ett riktigt kanon drev. och även det andra var prisvärt och av samma kaliber och med självman återgång. Domaren bjöd in honom på jakt på stående fot, det är gott betyg. Grattis till detta Stefan, där har du en coming dam i framtiden.

Nya glädjebesked 22/1. Peter Erixson Marstrand ringde och var riktigt uppåt. Efter diverse stul med att få till en startdag i avd Väst  fick ändock deras kommisarie till en start med Lars Erik Karlsson i Åmål. Tiken Kärråsens Disa släpptes och fick strax slag och snabbt upptag. Nu följde ett utmärkt, väl buktande drev till väl full tid då hon kom dem nära och lätt kunde ropas in och ettan var i hamn. Nytt släpp och nytt upptag och drevet drog sig bort mot riksväg 45. Plötsligt lade gps-peilen av väl innom räckvidden och hon gick ur hörhåll så det fanns inget annat än ta bilen fatt. Med nerverna på utsidan patrullerades 45an, ingen hund hördes eller sågs. Långt om länge fick Peter ett telefonsamtal, (han hade tel nr på peilen) där det visade sig att hon var uppkopplad av utomstående. PUH. Det visade sig att peilen var avstängd hur nu detta kan ha gått till. Nåväl, slutet gott, allting gott, Peter kunde lätt om hjärtat dra 45an söderut med en nybliven Svensk Jaktchampion i bilen. Grattis Peter!

Nu är jag riktigt uppsluppen. Jag gick mitt första prov med Kenzie idag, 21/1 här i Hagfors för Roger Modén. 6 garder kallt och lite skarpt men Kenzie har utmärkta tassar. Hennes intresse för rådjur har minskat under senare tid har jag märkt medans rävintresset ökat i motsvarande grad, så målet var att få kontakt med räv. Vi släppte och hon sökte ut och fick slag med upptag som följd. Men redan efter 8 minuter vände hon och kom åter. Rådjur givetvis. Så fick hon nya slag, denna gång på räv men de var uppenbarligen för gamla då hon så småningom kom åter. Vi bytte område medelst en promenad. Nytt släpp och fick hon strax slag med upptag som följd, och nu var det räv. Ett utomordentligt njubart drev följde i en stor bukt men inom hörhåll och vände småning om närmare och så nära att hon kunde ropas in efter 68 minuter. Bingo. Kaffe och nytt område. Här fick hon omedelbart nya rävslag men uppenbart var de för gamla. Hon jobbade på dessa över en timme i en stor bukt men kom inte ikapp utan vi valde att koppla då de stipulerade fyra timmarna var till ända. Jag är så otroligt nöjd med att ha fått båda mina ungtikar meriterade, säskilt i ljuset av att mor till Kenzie, Ämmy blev tagen av varg i oktober. Så nu får det bli någon utställning till sommaren, kul.   Kenzie nedan

På väg hem från Ämtervik ringde telefonen, Niklas Wodstrup på "tråden". Han hade begått premiärprovet med Kärråsens Leidy, (e Äcko-Cettie) en tik med erkänt utmärkt sök och skall. Bekymret är att hon är så oerhört hareintresserad så förmiddagen ägnade hon åt tre upptag på hare och där är hon nog inte fullt rutinerad än, och klarade inte att gå till pris. På fjärde markbytet fick hon så fatt i rådjur, men efter över två mil med hararna hade krämen gått ur henne en del och hon släppte efter ett trede pris. Gott så Nicklas, hon spräcke nollan och har alla de kvalitéer en Petit skall ha. Grattis till en förmodad kommande stjärna.

Så blev det en tredje start på Martha, 20/1 hos Bengt Wärnbäck i Östra Ämtervik. Barmark, fina marker och det stod inte på förrän Martha hade rådjur på benen. Vi såg dom efter 10 och 15 minuter med Martha 2 resp 1  minut efter. Sedan drog de ut en bit och det blev en tappt som hon löste efter ett tag. Så blev det en jättebukt och ut ur hörhåll men tonade så småningom in och vi kunde koppla henne på löpan efter rejält full tid. Vi gick ett släpp till i ett område nere vid Fryken men där var inga djur hemma så provdagen ändade i ett slätt först pris. Men gott så, nu har hon de jaktmeriter som krävs för ett Svenskt Jaktchampionat och jag är "skitnöjd"

16/1, och ett välkommet samtal från Trosa. Lars Nyman på "tråden". Han hade under dagen gått ett prov med Kärråsens Dag Wilmer i akt och mening att göra honom till Jaktchampion, han är ju en gudabenådad jakthund. Det började med att Wilmer tog upp räv som han jagade i väl 30 minuter då han släppte och kom åter. Nytt släpp och upptag på rå med utmärkt drev i 70 minuter då det blev stopp vid ett fårstängsel och han kom inte vidare. När han så småning om vände åter på löpan hade han oturen att gå på ett nytt djur med drev som följd. Eftersom han ej varit kopplad efter 1:a prisdrevet kunde han inte gottgöras drevtid på detta drev utan blev så småning om kopplad och provdagen var till ända. Ja det går inte på räls alla provdagar men du lämnade skogen med en jaktchampion och det är dej väl unt. Tack för att du fullföljde Lars.

Har haft planer på att starta Martha igen men här i Hagfors är fruktansvärd skare så jag fick till en provmark och domare nere vid Vänern där vi gick idag 15/1. Barfrost och 6-7 grader kallt. Tyvärr så spydde Martha på vägen ner och första ggn på okända marker så förutsättningarna var väl inte de bästa. Efter en skallrepris på något okänt fick hon rådjursslag och tog upp. Det gjorde några bukter och drog sedan ut och hon fann förgott att ge sig efter 55 minuter och kom åter på löpan. Sedan hade hon flera långa slagarbeten med väckning som hon åtrvände från. Kan tänka mig att det var räv som jag inte förstått att hon jagar. Men så fick hon slag igen med raskt upptag och drev i fina bukter tills vi såg rå komma igenom en fårhage och vi hade nätet 50 meter nedanför oss och där tog det stopp och hon skälle förtvivlat och ville vidare. Jag hastade dit och lyfte över henne och så gick det igen. Det gjorde en stor bukt och långt ner i söder släppte hon efter 50-55 minuter och kom löpan klockrent tillbaka. Sett till förutsättningarna  tycker jag hon gjorde en utmärkt provdag som ändade i ett första pris.

Nu har det varit lungt ett tag, men idag 14/1 ringde Magnus Gustafsson i Stöpafors och berättade att han gått prov med Kärråsens Cilla nere i Ö:a Ämtervik. Hon fick upp rå men det ville inte vara med och dansa utan drog ut och hon släppte efter 20 minuter och kom åter. Nytt släpp och upptag och nu passade det bättre med ett väl buktande drev till full tid och ettan var i hamn. Nästa släpp gav inget. Magnus är så oerhört nöjd med sin tik som har den absolut perfekta funktionen. Grattis Magnus till detta, och prova gärna igen.

1/1-17. I dag begick min tik Martha premiärprovet på hemmamark nere i bygden här i Hagfors med Roger Modén som domare. Hon fick slag och efter en kort bit bakåt i ivern kom hon rätt och ett mjukt upptag med sparsam väckning följde. På detta drev fick hon en oföklarligt lång tappt i samband med pasage av riksvägen och letade bakåt länge och han även med att skälla ut några hästar. Men hon kom igång igen och sedan gick det tapptfritt tills vi tog henne vid nästa vägpasage vid full tid. Rast, vila och kaffe och därefter nytt släpp. Hon fick strax slag och nytt upptag. Och nu blev det åka av, ett utmärkt buktande drev där vi tog henne efter 80 minuter i samband med att rå tänkt sig över vägen igen. Hon hade förvisso en tappt även i detta drev där rå hade gått 350 m bakåt och hoppat av som hon löste klockrent. Utomordentligt begåvat. Så jag är supernöjd med provdagen och Martha.             Så ser hon ut.

 

29/12, ett välkommet samtal vill jag lova. Christian Eriksson Lidköping ringde och berättade om dagens premiärprov med Kärråsens Indra som han har tillsammans med Linda. Maya som hon kallas hade fått upp rå och jagade i 50 minuter då hon bröt och kom åter självmant. I nästa släpp upptag på rå igen och kopplades efter 63 minuter. Nästa upptag som ånyo var rå gick klanderfritt i 45 minuter då hon hade devtid för att bokföras för två förstapris men hon knatade på rejält med tid till innan hon kopplades. En kanondag enligt Christian. förutom söket där hon inte var sig riktigt lik, kanske beroende på okänd mark. Man vad då, två förstapris, det kan inte bli bättre. Grattis till er båda, i "Maya" har ni en stjärna.                                Så ser hon ut "Maya" en vältypad tik

Fick ett mail i eftermiddag, 19/12, från Henry Jonsson i Nybro. Han hade begått premiärprovet med Kärråsens Fiffi, en gudabenådad jakthund. Han var lite knapphändig i mailet men det framgick att Fiffi hade jagat 1+1 rå och att det hade varit "en mycket bra dag" Tack för  att du startade Henry, och GRATTIS till denna förnämliga hund, Fiffi har du tagit väl hand om.

13/12, så ringer gentlemannen Roland Barrington nere från södern. Han hade begått premiärprovet med Kärråsens Kalle och det utmynnade i en mycket bra provdag. Kalle tog upp rådjur som efter ett tag drog ut så de fick gå efter och fick kontakt där det buktad utmärkt. Så efter 1,45 kunde han koppla. I nästa släpp var rådjuren välvilligare och de kunde njuta av devet i c:a 50 minuter då Kalle tyckte att det räckte, bröt och kom åter på löpan och de gav sig för dagen. GRATTIS Roland till resultatet 1+2 Rå, och till Kalle som jag vet att du gillar skarpt.        Så se han ut den gode Kalle

Det heter att man skall smida mens järnet är varmt, och det gjorde Jimmy Öhnstedt och Glimmra när de ändock var på sydligare nejder. Prov två dagar i rad kan vara en utmaning men inte för Glimmra. Provet startade olyckligt med störning och drev rakt ut och det tog  1,5 timme innan de var ikapp och kunde koppla. Glimmra gick lös på promenaden tillbaka och hittade slag med upptag som följd. Och nu blev det ett jublande, väl buktande drev till rejält full tid och de kunde koppla. Kanske delvis beroende på den myckna upplegan hade hon vid detta drev stundtas superkontakt och fick visa prov på sin nyansering. Så det som började i moll slutade i dur och det är bara att gratta Jimmy och Glimmra till dagens första pris.

Glimmra, en kopia av Yppa i många avseenden.

 

 10/12, trevliga besked varje dag. Jimmy Öhnstedt från Krokom hade dragit söderut från sina skarpa hemmamarker för start av sin Kärråsens Glimmra på marker där det var gott om dovhjort som hon aldrig varit i kontakt med tidigare. Kanske var det ovanan som gjorde att hon bröt första drevet efter ett tredje pris på dov. Men i nästa släpp hade hon uppenbart jagat in sig, för då körde hon i 70 minuter och ettan var i hamn. Intressant detta med hjort och Petit då det är uppenbart att inte alla gillar hjort, men det gjorde Glimmra. Grattis Jimmy till 1+3, det storduger.

9/12, Så ringde telefonen från Åsenhöga, Magnus Lindow på tråden. Han hade under dagen gått premiärprovet med Kärråsens Glimmer, och han kan jaga vill jag lova. Det blev som vanligt kan man nästan säga när det gäller sönerna till Yppa, 1+1 Rå. Det hade gått dom väl i händer med rejäla sök och långa fina upptag med lite väckning, njutbara drev och koppling utan problem. Domaren uttryckte också tillfredsställelse med prestationen. Så GRATTIS till detta Magnus och var rädd om din "glimmrene" (norska för utmärkta)  hund

5/12, Anders Lindström Gävle ringde och omtalade att han med några dagars mellanrum gått två prov med Kärråsens Jass, och nu fick han visa vad han går för. Det första ändade i en etta och en trea på rå, således inte en riktig fullträff men Jass hade skött sig bra i alla delar. Men det senaste provet blev en riktig fullträff med 1 + 1 på rå. Han sökte stort och med god hussekontakt i hela fyra km innan han fick slag och tog upp och med jublande skall jagade fulla tider med råge. Han har uppenbart utmärkt nyansering med 110 skall vid superkontakt och 60-70 under normaldrevet. utöver detta var han både inblåst och hade egen återgång så poängen förväntas bli hyggliga. I Jass, där har ni verkligen den ultimata Petiten Andes och Kjell, Jag gratulerar er till detta................och så tar vi den tredje också.

2/12, nu rullar det på, Claes Johansson smsade och redogjorde för dagens prov, det tredje i ordningen för Kärråsens Grabbo, (bror till Greisen) och blev han därmed jaktchampion. Han har aldrig presterat sämre än två första pris på sina tre drevprovsstarter!. Vid dagens prov tog han upp rå och blev kopplad efter 85 minuter. Så gick de tom ett släpp men i nästa tog Grabbo ånyo upp rå och körde detta till ett rejält första pris innan han ånyo kopplades. Och därmed var dagen till ända. Sort GRATTIS till championatet Claes. Du uttryckte att du skulle ta en "wirre" i kväll, den kommer jag att dela med dej................

1/12 och Göran Nilsson Västervik ringer och har glädjande nyheter. Han hade gått prov med Kärråsens Greisen för tredje gången, och han jagade som en maskin som vanligt. Drevdjuret blev nog stört i första drevet så det drog ut ur hörhåll och de fick gå efter och hörde inte stordelen av detta drev utan tiden i hörhåll räckte till ett tredje pris. Släpp igen och då verkade han lite mör men fick småningom slag som han jobbade ut och tog upp. Ohoj vilket drev vi fick höra i väl 45 minuter och domaren var uppenbart imponerd. Det drog ut en bit och övergick i "normaldrev" och senare ut över stora fält där han kunde blåsa in honom efter rejält full tid. Därmed var drevprovsdelen avklarad för jaktchampionatet och Göran var utomordentligt nöjd med dagen och sin hund. Gratulerar till detta Göran, du och Greisen har gjort det utmärkt.

Så ringer Bengt-Olof igen glädjestrålande och omtalade att Jack tagit sin tredje etta och därmed fullbordat jaktchmpionatet vad gäller drevprovsbiten, sedan skall han ställas ut i jaktklass på utställning för att kvittera ut championatet. Han är utställd i juniorklass hittils. Men det var besvärliga förhållanden med underfruset och som de upplevde det, knepiga vittringsförhållanden och dreven gick inte alls så bra som de brukar. Det första drog ut långt och ur hörhåll så de fick knata efter och kopplade honom så småning om. Drev två var mer normalt men inte av den kvalité han skämt bort domarlagen med på de tidigare starterna. Dock hade han inga problem med att jaga till full tid och blev kopplad. Så dagen ändade i ett första pris på Rå och gott så och jaktchampionatet i hamn. Så Grattis Harriet och Bengt-Olof och er entusiastiska grabb.

Så ringer Bengt-Olof Johansson igen, och Jack nere i Väckelsång han bara matar på han. Vid en förnyad start blev det en repris på första provet, d v s 1+1 på Rå och hade skött sig helt ok i samarbeete och lydnad också. Att Bengt Olof är nöjd med sin Jack är inte att ta miste på och jaktkamraterna är helt lyriska. Grattis Bengt Olof, och kör på.

24/11. Jimmy Öhnstedt i Krokom ringde, han hade begått premiärprovet med Kärråsens Glimmra i misserabelt före med mycken snö och skare. Hon tog upp rå och jakten gick fint tills hon skulle över en väg då hon fick en anledning att lägga av efter 50 minuter. Men föret var tufft så efter 20 min av andra drevet la hon av och signalerade ömma tassar. En tvåa i premiärstarten under dylika förhållanden är helt ok, med bättre förhållanden fixar hon detta. Kör på Jimmy.

Och idag 19/11 ringde Mats Hallin från Gotland, han hade "äntligen" gått en utställning med Haman i full jaktkondition. Det ändade i betyget Very Good, och jag tror nog att detta är ett pris som går att förbättra. Nåväl helt ok, nu är han utställd och kan därmed kvittera ut sitt jaktchampionat som han erövrade förra hösten. Mats har sedan tidigare 12-årige Kärråsens Mozart, en fantastisk jakthund och fortfarande stil going strong. Grattis Mats till båda och mycket nöje framöver.

Haman i det Gotländska vinterlandskapet

På hemväg från Öster Malma ringde telefonen, och en glädjerusig Bengt Olof Johansson berättade att han gått prov med Kärråsens Jack, en ungdom född sent 2014 e Äcko och Ösa. Han hade jagtat två rejäla första pris med förmodligen mycket höga poäng och domaren var så nöjd med Jack så han tackade för att han haft förmånen att döma honom.Ja där har du en rökare Bent Olof och GRATTIS till detta, det är bara att anmäla igen.

Sonen Johansson med Jack under fjolårshöstens injagning.

 

18/11, Basset SM på Svenska Jägareförbundets Öster Malma i Sörmland. Jag var medåkande som domare liksom Lars Erik Karlsson med avdelning Mellans starthund Jch Kärråsens Zack, en gudabenådad jakthund med den lilla egenheten att hare är det roligaste han vet. Han började dagen med 1:a pris på hjort och fortsatte med ett 1:a pris tapptfritt på hare och tog i tredje släppet upp en ny hare som han tyvärr fick en tappt på i 20 minuter innan det gick igen och provtiden om fyra timmar gick ut. Denna förargliga tappt gjorde att han slutade trea i tävlingen, utan den hade han förmodligen vunnit. Men ingen skugga över Zack, han gjorde en toppdag utan att få till det där sista lilla som krävs för vinst i den mördande konkurensen. Grattis Kristian och sväfar Christer, ni har en hund som man ofta säger att man får en av i livet.   

"Prispallen" med Ismans Yes, Mörka Skogs Sally Caspersson och Kärråsens Zack

4/11, Robert Helgesson ringde, han var på hemväg från Petit SM med Jch Kärråsens Donna. De hade inte haft den flaks som krävs för att vinna en dylik tävling. Det hade bl a kommit in en drever med drev i området och det är hon superkänslig för så hon lade av det drevet men hade ytterligare tre drev under provdagens fyra timmar. Men Robert var nöjd med henne och hon slutade fyra i tävlingen. Han omtalade även att han gjort en start hemma i Bohuslän med resultatet 1+1 Rå och hon hade skött sig förträffligt. Bl a såg domarelaget rådjuret på ena drevet simma över ett 50 m brett sund och Donna kom och slängde sig i och drev med skall under hela simturen över sundet, uppenbart i rätt vind, och körde vidare. Åhoj vilken jakthund du har Robert.

Livet går vidare trots det hemska som hände Ämmy och det börjar komma in lite resultat på startade Kärråsenhundar ute i landet, och det lättar upp humöret. För egen del har det bara blivit några korta släpp med ungtikarna Kenzie och Martha. Men det är så otrivsamt i skogen så jag har snart vänt åter till bilen. jag är skitnervös för att det skall hända igen.

I förra veckan startade Kärråsens Jass uppe i Gävle och han jagade riktigt bra med full tid på första drevet och troligen prisvärt drev även i andra släppet. Båda dreven slutade på samma ställe, i vassen med en ö 50 meter ut i Dalälven. Problemet var att domaren inte lyckades fastställa drevdjuren. Mycket ovanligt. Så det slutade med en 0:a. Bara att bryta ihop och komma igen Petter och Anders.

Så gjordes en start i fredags med Kärråsens Zack med gott resultat som jag återkommer till efter kollegiet. Zacks start ändade i 1+1 Rå och D-cert, så han blir avdelning Mellans    S M- hund. Lycka till på Öster Malma Zack och Kristian och Christer, jag håller alla tummar jag har.

Även den gode Kärråsens Elis, JCH har gjort en start på Väst. Det ändade i en 1:a Rå och en 3:a på räv. Han är säker den gode Elis, så det blir nog en trevlig höst Åke.

Och i Syd provade Jch Kärråsens Gnejs en start med möjligheten att komma med på SM men hamnade tydligen på en mark där det varit storjakt dagen före. Han gick i nästan 3,5 timmar av de möjliga 4 innan han fick slag och tog upp, så det blev möjligen ett 3:dje pris.

Och idag, 2/11 gick Kärråsens Finess ett prov med resultatet 1+3 Rå och fick därmed till tredje inteckningen i jaktchampionatet. Grattis till detta Gösta, där har du en dam som verkligen kan och vill jaga. Nedan kort på Finess i yngre dagar

 

I dag, 16/10 är det en sorgens dag på Kärråsen, Ämmy blev tagen av varg och jag är helt nerbruten.

Som jag sagt så många gånger i olika sammanhang, om mina hundar överlever injagningen och drevprovsstarterna till jaktchampionatet så kommer de aldrig lös mer på mina hemmamarker, och så var det med Ämmy också............. med två undantag. På Jäverön i Vänern ifjol och så i dag. Vi har några årligen åtekommande tyskar som vi brukar underhålla mad småviltsjakt dagen före älgjakten, så även i år.

Området mellan Hagfors och Uddeholm, ett 7-800 ha homogent skogsomtåde har vi upplevt som relativt ofarligt för varg så jag tog med Ämmy för att säkerställa att tyskarna skulle få höra lite musik, och ungtiken Martha. Kompisen Christer gick med Ämmy och hon följde honom och gjorde några svängar innan hon fick slag och tog upp. Det gick nog inte 10 minuter ens förrän det tog tvärslut och hon tystade. Men efter en stund så flyttad hon sig 100 meter och så stopp igen. Christer var inte långt undan så jag bad honom ropa på henne men inge reaktion och jag blev misstänksam och hastade till bilen och kom närmare och så till fots de 5-600 meterna upp dit peilen visade. Och till min förtvivlan var hon vargtagen. Ja det blev tårar, det skäms jag inte för, hon var en av de två tikar jag haft som pratat judligt och visat garnityret när vi umgåtts, och nu finns hon inte mer..................

Det är så otroligt ledsamt.

Med Vegaprovet 8-9-10/9 startar drevprovssäsongen 2016 i Norden på den välbekanta och viltrika ön Vega söder om Lofoten i Nordsjön. Stefan Henriksson från Hangö i Finland ringde när han var på väg dit med sin Kärråsens Zenta, vinnaren av Vegaprovet 2014. Och idag ringde han igen och berättade att Zenta gjort ännu ett fantastiskt prov men med för mycket tid utom hörhåll. Rådjurena drog upp i fjällmasiven och de förlorade kontakten till stora delar så resultatet blev en etta och en tvåa och fyra i tävlingen, men den samanlagda drevtiden under de fyra timmarna var 210 minuter av 224 möjliga, så Zenta gjorde rätt för sig. Samma problem hade den andra deltagande Kärråsen hunden Estelle från Täxan i Strömsund, ägare Inga, och Roger Eriksson som ringde idag 11/9. Hon fick också ihop en etta + en tvåa och hamnade på samma poäng som Zenta men i kraft av att hon är den yngre hunden blev hon placerad som trea i tävlingen, och som grädde på moset ett Norskt jaktchampionat. Uppfödaren tackar er och gratulerar till utmärkta prestationer på denna fantastiska provplats.

Säsongen 2016- 2017 ovan

====================================================================

Säsongen 2015 - 2016

  Så är provsäsongen 2015-16 till ända, och en liten resumé kan vara på sin plats. Konstaterar då ännu en fantastisk provsäsong för Kärråsenhundarna. 18 olika hundar har gjort 29 starter med genomgående höga och bra resultat. Av dessa har 7 st erövrat meriterna för sitt Svenska Jaktchampionat, lysande. Skall man nämna någon så är det väl Svensk och Norsk jaktchampion Kärråsens Zenta som under sommaren besökte Hokksund i Norge och erövrade certet, för att senare dyka upp i Ransäter och knep certet den ena dagen och Cacibet den andra.  Så nu är hon Svensk och Norsk Jaktchampion, Nordisk o Internationell Utställningschampion, den enda i Finland. Måste även nämna Kärråsens Donna som med två D-cert blev jaktchampion detta år. Hon har dubbelettor på Rå varje provstart på sina drevprov........ Detta var några som stack ut, se under fliken drevprov.  Men hederns till er alla som ställt upp på drevprov och utställning, utan er vore vi ingenting. Britt och jag tackar er alla för att ni kämpat på, och snart är det sommar att njuta av, och så stundar en ny spännande höst.

 31/1 en bra dag. Anders Abrahamsson ringde, han hade gått två prov med Kärråsens Freja sista veckan. Det senaste med två första pris och höga poäng kanske till och med D-cert. Tidigare i veckan gick det inte fullt så bra, men ett rejält första pris blev det. Anders kom igång lite sent på grund av egen operation runt jul och kallt och snöhinder under några veckor, så sista ettan får bli till hösten. Grattis Anders och gott så.

Själv var jag ute med min ungtik Kenzie som är för ung för drevprovsstart. Hon tog upp räv som inte var det minsta samarbetsvillig. Han drog snörrätt ut 1,8 km men inom peilens räckvidd, och där tog det stopp efter 55 minuter. Förmodligen gick han i gryt. Hon låg kvar och letade runt om i 10 minuter och det tar jag som ett kvitto på att hon inte var nöjd. Sedan vände hon åter perfekt på löpan och blev hjärtinnerligen mottagen. Kanon. Jag tror jag har ett championämne i Kenzie till hösten. Hennes två bröder har inte det minsta   problem att jaga en timme, men så är de efter Ämmy också.

Freja, en vältypad dam av CK kvalité.

Så blev det en sista minuten start på Ösa den 29/1. Lite chansartat då hon knappt varit lös på nästan en månad p g av löppning och snö och kyla. Men hon fick upp rå som så småningom stäckte ut över en två km lång mosse med blankis och vatten, och i bortre änden blev det en bukt och när hon då korsade löpan vände hon åter mot upptaget och oss. Det blev 40 minuter och ett trede pris, helt OK sett till omständigheterna. 

Fick på omvägar höra att Haman gått ett prov på Gotland, så jag ringde upp Mats Hallin och kollade. Jo mycket riktigt hade han gått prov under dagen och det hade gått vägen. Mycket blåsigt och barmark, Haman började med ett mycket kort drev på okänt och kom åter. Sedan slag och upptag på rå med utmärkt drev till full tid i rätt vind. Nästa upptag på rå också till full tid och kom åter, men med perioder ur hörhåll så det var oklart vad det räckte till prismässigt. Nåväl, preliminärt första pris rå, det tredje och preliminärt  jaktchampionatet i hamn. stort GRATTIS till detta Mats. I och med detta har alla fyra hanarna i H-kullen drevmeriterna för jaktchampionatet ! Stort tack till alla er hundägare.

Nu maler de på i D-kullen. Lars Nyman i Trosa ringde just, han hade gått ett prov med Dag Wilmer, en rökare till jakthund. Han tog upp rå och jagade i fina bkter till rejält full tid och de kunde koppla honom. Rast och nytt släpp med fint upptag. Han fick jaga en stund över full tid och släppte begåvat och kom åter i löpora och blev kopplad, och så var den provdagen till ända. 1+1 Rå, det är kvalitetsstämpel på detta. Nu hinns inte tredje ettan med, men den tar vi i oktober Lars. Gratulerar till detta och lycka till på den kommande helgjakten.

Nu kan man säga att det är islossning. 26/1, efter två veckors sträng kyla och alldeles för mycket snö går det att starta på drevprov igen. Robert Helgesson med Donna ringde, han hade gått sitt tredje prov med Donna, och hon förnekar sig inte. Efter utmärkt sök tar hon upp rå och driver trångt buktande till rejält full tid då hon tas på löpan. Sedan fick de gå en stund med samma fin sök innan hon ånyo fick slag och tog upp. Samma trångbuktande drev till full tid med råge då hon förtjänstfullt släpper och kommer gent genom löporna tillbaka. "Peilen var full i löpor enligt Robert" Fantastisk jakthund du har i Donna, tre starter på jaktprov med dubbelettor varje gång och jaktchampionatet i hamn. GRATTIS till detta, du är väl unt.  Donna på Tånga Hed i ungdomen

Strax ringer det igen och Thorbjörn Karlsson i Götene är på tråden, han med Hillman. Han hade gjort sin tredje provstart och det gick vägen denna gången också. Hillman tog upp en hare detta prov också men han blåste in honom efter 20 minuter. Sedan fick de gå riktigt länge och byta område innan Hillman fick slag och tog upp. Ett väljudande drev till full tid och de kunde avsluta provdagen. Hillman, en utomordentligt välfungerande hund, tre jaktprovsstarter och jaktchampionatet i hamn med inblåsning och självmana återgångar på proven, en önskehund. Tack Torbjörn för att du fullföljde och "var rädd omen"

I går ringde Peter Erixon med Disa, men han gick en dag för tidigt. Hon var sig inte lik och fick tidigt känning av det skarpa föret. De fick gå över stora områden och när hon väl fick upp ändade det i ett tredje pris. Hon hade uppe ett djur till men fullföljde inte. Ja så kan det gå på jaktprov, det är inga maskiner vi har att göra med utan utan levande varelser. När förhållandena är svåra och man får känningar då kan resultaten utebli. Du provade Peter, tack för det, det är bara att bryta ihop och komma igen.

(13/1) Eftermiddagens  samtal var verkligen upplyftande. Den gode Nils Öhlund från Ekerö ringde, han med Kärråsens Hoffman. Vinnaren av Petitmästerskapet 2015 och med ett under av jakt och Petitegenskaper. Det gick en tid innan Hoffman fick harslag vilka han redde ut och reste. Ett välljudande drev till full tid varvid han blåstes in. Sedan gick han på några olika hartrajer till utan att få upp. Men gott så, Etta hare och jaktchampionatet preliminärt i hamn. Jag är oerhört imponerad av vad Nils fått till med Hoffman, en hund som är så lydig att man till och med kan blåsa in honom 100 m efter upptag. Det var detta han vann Petitmästerskapet på, men därutöver utan vidare jagar två ettor på prov. Tack Nils för att du fullföljde, nu kan du ägna dig åt jakten enbart.

Så ringer det igen, Claes Blixt från Hjo har gått ett prov med Doje igen i gårdagens, 10/1 förfärliga snöoväder. Doje hade fått upp rå som ändade i ett andra pris. Förnyat upptag och dagens längsta drev som de inte lyckades hålla i hörhåll över huvud taget. Dagens tredje drev blev ånyo ett andra pris på Rå, så dagens provresultat blev således 2+2 som ger ett först pris på Rå. Så preliminärt har Doje under några veckor erövrat meriterna för sitt jaktchampionat, strongt och mycket imponerande. Och det kan jag säga direkt, det är bara Petiter med riktig päls som står pall en hel provdag i dylikt väder. Gratulerar dig Claes till denna förnämliga jakthund.

Ett trevligt samtal från Stockholm. Karl-Edvard Lönneberg begick premiärprovet i dag, 11/1 med sin ägandes Kärråsens Eja i ett förskräckligt busväder, 10 sekundmeter och snöfall / regn. Eja tog upp rådjur och jagade till en 2:a då hon kom åter. Sedan höll hon på med harslag i en ungskog i flera omgångar, men de fick så småningom ge upp i det omöjliga vädret. Tack för att du provade Karl-Edvard, och bättre lycka nästa gång.

Eja på utställning som junior

 

Så har det gått några dagar och Thorbjörn Karlsson i Götene ringde, han hade gått ett prov med Hillman på trettonafton. Efter fint upptagsarbete reste Hillman en hare som han drev i väl 30 minuter då han fick en tappt. Då blåste han in honom för att få rådjur. Men det var ont om dom så de fick byta område. Där fick Hillman slag och reste med ett jublande drev till väl första pris då han blåste in honom igen. De fick sig kaffe och Hillman var lös och rätt som det var tog han upp 300 m bort. Men föret var skarpt och ettan i hamn så han blåste in honom från 500 meter och avslutade provdagen. Vilken hund, vilken fantastiskt välfungerande hund du har i Hillman, honom har du fostrat väl. Tack för detta och grattis till 1:a Rå och 3:a Hare, det storduger.

Hillman sex månader och Torbjörn hemma på gräsmattan.

Årets sista dag och ett SMS från Gotland. Mats Hallin hade gått ett prov med Haman under dagen. Haman tog först upp en hare som han drev i väl 30 minuter. i släpp två tog Haman upp rådjur och drev detta till full tid med råge och en perfekt egen återgång. Därmed var en helt OK provdag tillända, 3 hare + 1 rå. Gratulerar med dagen, nu är championatet nära.

30/12 och Claes Blixt ringer. Han hade gått ett prov med Doje igen och han är duktig. Han fick upp rå och jagade ett par timmar då de ropade in honom, men föret var skarpt så då var han ömfotad. I släpp två lät de honom jaga upp till i trakterna av ett tredje pris då Claes tyckte att det räckte och lockade in honom och kopplade. Andra ettan i hamn, Grattis till den, nu tar vi den tredje också.

22/12, en riktigt bra dag. Åkte ner till Hjo för att para Cettie med Kärråsens Doje, en utomordentligt vältypad och jaktligt begåvad hane. Och han behövde inte många minuter för att nypa fast Cettie, så elegant och beslutsamt så det var en fröjd att se. Medans de satt ihop ringde telefonen, det var Göran Nilsson i Vimmerby som ringde. Han hade gått ett prov med Greisen och det blev ett första pris igen,  liksom förra säsongen. Det blev ett ganska långt drev så tiden gick och i släpp två blev det inget upptag. Gott så Göran, två ettor i hamn, Grattis. Efter 40 min häng var det dags för kaffetåren och då ringer det igen. Peter Eriksson hade gått ett prov med Disa (helsyster med Doje) och hon är duktig. Efter utmärkt sök upptag på get och killing med klingande drev till full tid och koppling utan problem. Släpp två ändade i väl 30 minuter på rå där de var tvungen att koppla på grund av trafikfara och tredje släppet gav inget upptag. 1+3 Peter, helt OK. GRATTIS och kör på.

Så var det dags för  helsystern Kärråsens Donna, och hon är grym. Hon gick prov den 19/12 och upprepade bravaden från ifjol, det vill säga två förstapris på rå. Efter fina upptag två drev till rejält full tid med kopplingar på löpan. Hon är rejält sugen denna dam så där har Robert en tik som inte går av för hackor. Grattis till detta Robert, nu är championatet nära.

Jag hade fått klart för mej att Kärråsens Doje skulle gå ett prov idag 14/12, så jag var tvungen att ringa Claes Blixt och kolla hur det gick. Det var 8 grader kallt på morgonen och mycket rimfrost så Claes tyckte inte dreven gick så flytande som de normalt gör. Så det blev några tappter på första drevet som gick till rejält full tid och med egen återgång. Släpp två ändade i ett tredjepris. Så 1+ 3:a rå i det vanskliga föret är helt OK. Gratulerar med resultatet Claes, där har du ett championämne med hans tidigare Exelent på utställning.

Så ser Doje ut utan att vara direkt uppställd. En exelent rasrepresentant.

Nu rullar det på! Jag nåddes idag, 13/12 av ett telefonsamtal att Kärråsens Gabbo gått sitt andra drevprov, och det blev en upprepning av det förra, d v säga två första pris. Det hade gått dom väl i häner med två fina upptag och dito drev väl överstigande kraven för första pris och koppling utan problem. Nu är inte jaktchampionatet långt borta Claes. Gratulerar med dagen, och kör på.

Två nya jaktchampions på en dag!!!! 11/12

Christer Johansson i Torup ringde just och berättade att han gått två prov med Kärråsens Gneis några dagar isär. På det första drabbades han av viltfattiga marker så de fick upp först efter tre timmar, men sedan gick det klanderfritt tills han blåste in honom efter full tid, och så var den dagen gådd. Dagens prov utmynnade i en etta och en trea, inblåst på båda dreven. Ja det sista blev dumt för då  hade han slutat när han kollade peilen bättre och kunde istället fått en självman återgång. Men nu har han de tre ettorna för championatet så jag är nöjd uttryckte han, och lika nöjd är uppfödaren. Grattis till detta Christer och ölen och nubben i kväll är dej väl unt.

Den andra är Kärråsens Zack i Lesjöfors som ånyo gått ett prov i vargriket. Det gick dom väl i händer då Zack fick upp rådjur efter ett tag och drev detta i fina bukter till full tid då han blåstes in. Säpp två gav också upptag på rå som tyvärr drog mot riksväg 26 och man var tvungen att koppla. Släpp tre gav inget upptag i dessa magra marker utan det ändade i en etta för dagen. Men den gav tredje inteckningen i jaktchampionatet så dagen får ändå anses lyckad. Gratulerar till detta Kristian, och tack för att du fullföljde.

Fredag 6/11 em och Agneta Källén ringer. Hon är på väg hem från Petitmästerskapet och berättar glädjestrålande att "Fridolfs" avkommor blev 1:a och 2:a, D v s Kärråsens Hoffman vann och Kärråsens Hudson blev tvåa båda efter den fantastiska avelstiken uppe till höger, Kärråsens Rippa. Fyra blev Kärråsens Cato (undan Offelia) så det var nära storslam. Synd på Kärråsens Finess (e Rippa) som också var uttagen men blev konvalecent nån vecka före SM. Jag lyfter på min jägarhatt och gratulerar er alla till era fantastiska hundar och får återkomma i detta forum när jag fått mer kött på benen. Nils Öhlund med Hoffman ringde glädjestrålande. Hoffman hade gjort en 5-6 drev under dagen växelvis på hare och rå. På det sista blåste han in Hoffman redan några hundra meter efter upptag, och det vann han på, med 1 poäng före Hudson, brodern. Trean hade samma poäng som Hudson men var den äldre av de två varför Hudson blev tvåa. Så detta var nog det jämnaste mästerskapet av alla.

Så är drevprovssäsongen igång, och först ut av Kärråsenhundarna var Zack i Lesjöfors. Han erövrade ju en grym haretta i djupsnön i januari 15 och nu var det dags för ett prov runt Lesjöfors med vargrevir och allt. Men rådjuren står inte tätt i dessa skogsmarker så det tog Zack tre timmar innan han fick slag och reste rådjur. Utmärkt drev i väl 60 minuter innan han kopplades i anslutning till riksväg 26. Rast, vila samt traktbyte och nytt släpp. Får slag och reser get och kid som håller ihop under drevet och han blåses in från drevet strax efter full tid, lysande. En dubbeetta i Lesjöfors där inte en hundägare skulle godkänna att gå ett prov är värt all beundran. Grattis till prestationen Kristian och kör på.

Även Cato på Gotland gjorde en start i oktober, och han är säker. Två första pris som vanligt. Åhoj vilken jakthund du har Lars-Inge. GRATTIS.

Efter att inte ha ägnat mig handgripligt åt vilspårprov på mer än tio år annat än att jag dömt var det dags att ta upp verksamheten igen då Offelia, som varit min trafikeftersökshund börjat komma upp i åren. Således gick jag anlagsprov i augusti med Äcko och min nuvarande ungtilk Kenzie. Båda skötte sig utmärkt och klarade detta med glans. Så var det i dag, 11/10 dags för öppenklassprov med Äcko först. Han gick utomordentligt bra i perfekt temo och var framme vid viltdelen efter 20 minuter. Han fick slå några ringar i den "svåra" vinkeln och i en vinkel till, i övrigt på räls. Kenszie däremot drabbades av viltvittring redan i första vinkeln och så var den dagen förstörd. Hon kom visserligen till viltdelen men efter upprepade skallrepriser och återföringar, så det blev en nolla, men till jakteftersök duger hon kan jag lova. Trösten är väl att det är jakt i henne, mitt focus.

Hamiltonplaketten:

För Britts och min del började det med uppstigning före fem lördag morgon 3/10. Efter morgonpyssel med hundarna bar det av till Karlstad och X 2000 tåget som gick strax efter åtta. En resa i underbart höstväder österut igenom Sverige. Väl framme fick vi oss en matbit innan vi med en lov på Norrmalm kom fram till Clarion Hotell, Dock var ej tid för inbokning utan det blev en sväng över broarna ut till Kungsholmen. Väl tillbaka vid 17 tiden var det att dressa om till den förestående banketten som tog sin början 18.30 Det var bordsplacering, 7-8 personer runt kanske ett 30-tal bord i en stor kongresshall. Under tiden som trerättersmiddagen intogs hölls tal och utdelades ett antal olika belöningar vilket avslutades med utdelning av Hamiltonplaketterna och diplom vid 22-23.00-tiden. Utomordentligt högtidligt och en sann upplevelse att få övervara denna högtid för uppfödare. Sedan vidtog rundabordssnack med kända och okända människor tills långt efter midnatt då sängen kallade. Efter en morgon utan ringklocka intogs en överdådlig frukost varefter vi checkade ut och knallade bort till centralen och låste in våra väskor. Så blev det en ny stadsvandring med besök i varuhus och andra kända platser innan vi ånyo bänkade oss i X 2000 för hemresa vid 17-tiden. Vi var åter hemma hos våra kära hundar strax efter 21, rika på upplevelser och en oförglömlig helg i Stockholm. 

Kärråsens Kalle gjorde sin utställingsdebut härförleden med resultat  Exelent junkl och CK.    En riktig snygging som Roland Barrington har att ta vara på, GRATTIS.

Och inte nog med det. Roland ringde för nån dag sedan, och var riktigt uppsluppen. Jag är i Arvidsjauer på tredje veckan och jagar hare med Kalle tillsammans med några kompisar. Och vet du, i dag sköt jag första haren för Kalle, en nästan viten en efter två timmars drev, dock med hjälp vid någon vägtappt. Och ovan på det fyller jag sjuttio år i dag så nu är det fest i Kapernaum kan du tro. Stort grattis Roland på högtidsdagen och till en rökare till hund!!!!!!!!!!!!

 

Vad kommer härnäst?, ja det lät inte vänta på sej. Stefan med familj och Kärråsens Zenta dök upp i Ransäter lördag 25/7 på Mellans utställning med baktanken om ett svenskt cert förståss. Och visst blev det cert, så nu är Zenta Nordisk utställningschampion och Svensk och Norsk jaktchampion. Ja vad säger man, som uppfödare blir man varm ända in i själen med sådana valpköpare. Grattis till dej och familjen som tagit så väl hand om Zenta.

Och söndagens SKK utställning gav ytterligare en fjäder i hatten då Zenta ånyo blev tvåa i tikklassen med CK och Cacib, internationellt certifikat. Med detta är nog utställningskarriären över för en av de högst meriterade Petiterna i Norden, Kärråsens Zenta. STORT GRATTIS

Nedan som tvåa i bästa tikklass och det efterlänktade certet.

Nöjd uppfödare och glad ägare!!!

Nu har han varit igång igen, gode vännen Stefan Henriksson från Hangö i Finland. Han med Kärråsens Zenta, Svensk & Norsk Jaktchampion, Finsk utställningschampion och sedan helgen 6/6 även Norsk utställningschampion efter utställningen i Hokksund. Den målstyrde Stefan förnekar sig inte, vad kommer härnäst ???????????  GRATTIS

På bordet, Hokksundsutställningen 2015

Stefan Henrikssons foto.


 

Provförlopp skrivet av domaren på Kärråsens Zenta vid provet på Vega 2014

Detta var dagen då vi från åskådarplats kunde följa Zenta med sina rådjur nästan från minut till minut genom tre fullvärdiga drev från upptag till slut. Hon är en fantastiskt ärlig hund och med sitt enorma skall driver hon djuren i ett humant tempo. Hon använder sig av lite vind när hon kan och är spårnoga när hon måste. Hennes fysiska form blir satt på prov under hela dagen när det jagas fram och tillbaka bortöver och uppför fjällsidan, för att därutöver behärska ängar nybesprutade med koskit. Över bilvägar och tillbaka igen. Hon låter sej inkallas från fullt drev och har utmärkt jaktlust. Honnör till ägaren.

Resultatlista ordinarie provet:

1. PBGV Kärråsens Zenta  1+2+1 Rå 54 EP D-cert, Cacit

2. BFDB Hasta la Vista Junker  1+1+2 Rå 53 EP D-cert Reserv Cacit

3. PBGV Bustebarten Beinharde Hugo 1 Rå 51 EP

4. PBGV Mörka Skogs Zebulon Ängman 1. Rå 48 EP

5, PBGV Around I’m Waht I´m 1.Rå 47 EP 

En nöjd Stefan Henriksson Hangö Finland

 

Vad var det jag sa ! med din målstyrning kan det gå hur bra som helst med starten på Vega.

 

Stefan Henriksson Hangö ringde just, glad som en speleman, han var på hemväg från Vega.   Å denna fantastiska tik. Zenta vann hela Vegaprovet med 1+2+1 på rå och 54 Ep, D-cert Cacit och Norsk Jaktchampion på kuppen. Då är att märka att det döms två hundar per dag, förmiddag och eftermiddag, med en provtid på fyra timmar. Så det vill till att man utnyttjar tiden. Och Zenta gick på eftermiddan.

 

Nu fattas bara att han startar henne på räv med en etta, som hon är bra på, hemma i Finland och hon blir Nordisk Jaktchampion. Ja man vet aldrig med den gode Stefan. Ja vad säger man om detta, vilken man och vilken hund Stefan har i Zenta.  Efter att ha som han säger tränat henne som en toppidrottsman sedan i maj, och det visade sig ju ge resultat.   GRATTIS till ännu en milstolpe Stefan.

 

En anekdot kan vara att helsystern, Norsk Jaktchampion Kärråsens  Zita med  ägare Sverre Bersen också gästat ön Vega tidigare år. Och har där  flera första priser på både rådjur och hare. De är efter Rotvältans Cero och Kaisa Kavat, helsyster till inte helt obekante Kärrråsens Kezo. Det startade ytterligare en hund på Vega med Kärråsensanknytning, unghunden Ranstone Impe´Rrial med en hedervärd tvåa rå som resultat. Han är efter Äcko och Ranistone Danielle. På öppna provet någon dag senare  tog han 1+1 Rå

 

Kärråsens Cettie SUJCH 2014 i Ransäter  Foto: Markku Viitanen